Augsnes temperatūras ilglaicīgās izmaiņas un to ietekmējošie faktori Latvijā - Šļars, Gatis (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs „Augsnes temperatūras ilglaicīgās izmaiņas un to ietekmējošie faktori Latvijā” ir veltīts augsnes temperatūru atšķirību raksturošanai Latvijas teritorijā, kā arī to noteicošo faktoru izpētei. Pētījuma mērķis ir izvērtēt augsnes temperatūras ilglaicīgās izmaiņas saistībā ar klimata mainību un tās galvenos ietekmējošos faktorus Latvijas teritorijā. Iegūtie rezultāti liecina, ka periodā no 1953. līdz 2009.gadam noticis būtisks augsnes temperatūru pieaugums. Pētījums apstiprina ģeogrāfiskā platuma, augsnes granulometriskā sastāva, sniega segas biezuma un gaisa temperatūras ievērojamo ietekmi uz augsnes temperatūrām Latvijā. Atslēgas vārdi: temperatūra zem dabiskās veģetācijas, augsnes termiskais režīms, sniega segas ietekme, sniega segas izolējošās īpašības.

Bachelor’s thesis „Long term changes of soil temperature and its influencing factors in Latvia” is dedicated to characterize the diferences of soil temperatures in Latvia and the studies of its influencing factors. The aim of this research is to evaluate the long term changes of soil temperature and its influencing factors in Latvia. The results show that there has been a significant increase in soil temperatures during the period 1953.-2009. The research validates the significant connection of latitude, soil granulometry, depth of snow cover and air temperature with soil temperatures in Latvia. Key words: temperature under natural vegetation, soil thermal regime, influence of snow cover, insulating properties of snow cover.
Long term changes of soil temperature and its influencing factors in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija