Iedzīvotāju līdzestība respiratoro vīrusu profilaksē - Serina, Larisa (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma “Iedzīvotāju līdzestība respiratoro vīrusu profilaksē”. Darba mērķis: noskaidrot iedzīvotāju līdzestību respiratoro vīrusu profilaksē. Hipotēze: Iedzīvotāji ir līdzestīgi un aktīvi respiratoro vīrusu profilaksē. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un empīriskās daļas, kā arī 2 pielikumiem. Teorētiskajā daļā analizēta Katrīnas Kolcabas (Katharine Kolcaba) Labsajūtas teorija saistībā ar iedzīvotāju līdzestību respiratoro vīrusu profilaksē, apskatīta literatūra par respiratoro vīrusu raksturojumu, respiratoro vīrusu izplatību ierobežojošajiem profilaktiskajiem pasākumiem, tādiem, kā uzvedība, vakcinācija un imunitātes stiprināšanas iespējas. Pētījumam izvēlēta kvantitatīvā stratēģija, veikts šķērsgriezuma aprakstošais pētījums. Instruments – aptaujas anketa. Pētījumā no 2021. gada 11. marta līdz 11. aprīlim piedalījās 265 Latvijas iedzīvotāji, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Pētījuma beigās izdarīti secinājumi. Gūts hipotēzes apstiprinājums. Bakalaura darbā izmantoti 28 literatūras avoti, no tiem 6 latviešu valodā un 22 angļu valodā. Darba kopējais apjoms 34 lappuses. Tas satur 11 attēlus.

The topic of the bachelor's thesis is "Equality of the population in the prevention of respiratory viruses". The aim of the paper: to find out the equivalence of the population in the prevention of respiratory viruses. Hypothesis: The population is equal and active in the prevention of respiratory viruses. The bachelor's thesis consists of theoretical and empirical parts, as well as 2 appendices. The theoretical part analyzes the well-being theory of Katharine Kolcaba in relation to the equivalence of the population in the prevention of respiratory viruses, reviews the literature on the respiratory viruses’ characteristics and preventive measures, such as behavior, vaccination (immunization) and ways to strengthen immunity. A quantitative strategy has been chosen for the research, a cross-sectional descriptive study has been performed. Tool - questionnaire. From 11 March to 11 April 2021, 265 Latvian residents who had reached the age of 18 participated in the study. Conclusions are made at the end of the study. Hypothesis is confirmed. In development of bachelor's paper 28 literature sources have been used, 6 of them in Latvian and 22 in English. Total volume of paper is 34 pages. It contains 11 figures.
Equality of the population in the prevention of respiratory viruses
Keywords: Medicīna; respiratorie vīrusi; profilakse; līdzestība; izplatību ierobežojošie faktori