Aromātisko eļļu iedarbība uz mikroorganismiem - Fausta, Anna (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba mērķis ir noskaidrot apelsīnu, melisas, eikaliptu un tējas koka ēterisko eļļu ietekmi uz mikroorganismu (Staphylococcus aureus,Candida albicans, Escherichia coli) augšanu agara un triptona sojas šķidrajā barotnē. Eļļu efekti tika izvērtēti pēc to ietekmes uz mikroorganismu tīrkultūru augšanu in vitro un uz mikroorganismiem uztriepes no rokām. Iegūtie rezultāti liecina, ka visām šajā darbā pētītām ēteriskām eļļām piemīt antimikrobiāla darbība, bet visaktīvākā bija tējas koka eļļa. Eļļu efekti tika izvērtēti pēc mikroorganismu koloniju skaita samazinājuma, audzējot ēterisko eļļu klātbūtnē. Pētījumi parādīja, ka antimikrobiālais efekts ir atkarīgs no tējas koka ēteriskās eļļas koncentrācijas, t.i. izaugušo mikroorganismu koloniju skaits ir apgriezti proporcionāls ēteriskās eļļas koncentrācijai.

The aim of work is to define influence of orange, Narrow-leaved Tea-tree, eucalypt, Melissa plants to microorganisms (Staphylococcus aureus, Candida albicans, Escherichia coli) growth, in breeding of agara and triptona soja. Oils effects are evaluated by influence on microorganisms pure culture growth in vitro and on microorganisms wash away from hands. Obtained results confirm, that all volatile oils studied in this work have anti microbe properties, but the most ective was tea tree oil. Oils efects were evaluated by microorganisms colony decrease, growing it in one environment with volatile oils. Researches shows that anti microbe effect depend from tea tree volatile oils concentration; microorganism’s colony growth is inversely proportional to volatile oils concentration.
Effects of volatile oils on microorganisms
Keywords: Farmācija