Kognitīvās funkcijas normatīvi veseliem bērniem, bērniem ar CSWS sindromu un citiem epilepsijas traucējumiem - Ūlupe, Lelde (Latvijas Universitāte, 2021)
Šajā darbā ir apskatītas kognitīvās funkcijas, kurās ietilpst atmiņa, uzmanība, uztvere, vadības funkcijas un valoda, kā arī plašāk apskatīta epilepsija, tās ārstēšana, CSWS sindroms (epilepsija ar nepārtrauktiem smailajiem viļņiem miega laikā), kā arī epilepsijas saistība ar kognitīvajām funkcijām un UDHS (uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms). Šī pētījuma mērķis un uzdevums ir izprast un izzināt, vai bērniem ar CSWS sindromu un citiem epilepsijas traucējumiem vizuālās uzmanības, vizuālās un verbālās darba atmiņas, uztveres, vadības un motoro funkciju līmeņi tiek prognozēti zemāki, vai būs izteiktākas uzvedības problēmas, īpaši agresivitāte un hiperaktivitāte, kā arī, vai būs izteiktākas UDHS pazīmes, salīdzinot ar normatīvi veseliem bērniem Latvijas izlasē. Šāda veida pētījums, aplūkojot vienlaikus vairākus kognitīvos, uzvedības procesus, nav veikts un nepieciešams diagnostisko zināšanu uzlabošanai. Turklāt pētījumā izzinātas UDHS pazīmes, kas ir biežāk sastopamais blakustraucējums pie CSWS sindroma. Šī darba novitāte ir vienlaicīga kognitīvo un uzvedības funkciju pētīšana vairākās izlasēs un kontrolgrupā, lai noskaidrotu, kādas ir būtisko pazīmju kopums ar un bez traucējumiem. Pētījumā piedalījās 117 bērni – 20 bērni, kuriem ir CSWS sindroms, 32 bērni ar cita veida epilepsijas traucējumiem, kā arī 65 bērni, kuriem nav traucējumu un ir normatīvi veseli. Dalībnieku vecums bija no 6 līdz 15 gadiem, no kuriem 78 bija puiši un 39 meitenes. Tika izmantots Pirksta uzsitiena tests, Krāsu reakcijas tests (Strūpa tests), Ciparu atmiņas tests, Simbolu ciparu virknes tests un UDHS Konnera aptauja vecākiem. Pētījumā tika secināts, ka bērniem ar CSWS sindromu ir zemākas motorās spējas, nekā normatīvi veseliem bērniem. Bērniem ar CSWS sindromu un cita veida epilepsiju ir vērojami pazeminājumi vadību funkciju un vizuālo uzmanību līmeņos, ir izteiktākas uzvedības problēmas, nekā normatīvi veseliem bērniem. Bērniem ar cita veida epilepsiju ir biežāk novērojamas UDHS pazīmes, salīdzinot ar normatīvi veseliem bērniem. Taču šie secinājumi nebija pietiekami, lai pilnībā apstiprinātu visas izvirzītās hipotēzes.

This work discusses cognitive functions that include memory, attention, perception, executive functions, and language, as well as epilepsy, its treatment, CSWS syndrome (continuous spike and wave during slow wave sleep), and the connection of epilepsy with cognitive functions and ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). The aim and task of this work is to understand and cognize whether children with CSWS syndrome and other epileptic disorders are predicted to have lower levels of visual attention, visual and verbal memory, perception, executive and motor functions, or more pronounced behavioral problems, especially aggression and hyperactivity. As well as whether there will be more pronounced signs of ADHD compared to the normatively healthy children in Latvia. This type of study, looking at several cognitive, behavioral processes at the same time, has not been performed and is necessary to improve diagnostic knowledge. In addition, the study looked at the signs of ADHD, the most common side effect of CSWS syndrome. The novelty of this work is the simultaneous study of cognitive and behavioral functions in several samples and a control group to find out what is the set of essential features with and without disorders. The study involved 117 children – 20 children with CSWS syndrome, 32 children with other types of epileptic disorders, 65 children with no disorders and normative health. Participants ranged in age from 6 to 15 years, of whom 78 were boys and 39 were girls. Were used Finger Tapping Test, The Stroop Color and Word Test, Digit Span Test, Symbol Digit Modalities Test and Conners’ Parent Rating Scale. The study concluded that children with CSWS syndrome have lower motor abilities than normatively healthy children. Children with CSWS syndrome and other types of epilepsy have decreased levels of executive functions and visual attention and have more pronounced behavioral problems than normative healthy children. Children with other types of epilepsy are more likely to show signs of ADHD than normal healthy children. However, these findings were not sufficient to fully support all the hypotheses made.
Cognitive Functions in Healthy Children, Children with CSWS Syndrome and Other Epileptic Disorders
Keywords: Psiholoģija; Epilepsija; CSWS sindroms; Epilepsija ar nepārtrauktiem smailajiem viļņiem miega laikā; Kognitīvās funkcijas; Uzvedība