Plaušu radioloģiskās ainas spektrs pediatriskā vecuma pacientiem ar COVID-19 infekciju - Šušenačevs, Jurijs (Latvijas Universitāte, 2023)
Mērķis. Noskaidrot radioloģisko izmaiņu spektru plaušās dažāda vecuma bērniem ar COVID-19 infekciju, kuri saņēmuši ārstēšanu slimnīcā. Metodes. Tika veikta retrospektīva analīze Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgā, Latvijā. No elektroniskās datu bāzes pētījumam tika atlasītas to COVID-19 pacientu vēstures, kuriem stacionāra etapā tika veikta plaušu rentgenogramma. Plaušu bojājuma pakāpes tika iedalītas 4 kategorijās: 1. - "bronhu drenāžas traucējumi" un/vai "bronhu obstrukcija"; 2. - vieglas pakāpes bojājums (aizņēma < 1/3 no plaušu apjoma); vidējas pakāpes plaušu bojājums (ap 1/3 – 2/3 daļas no plaušu apjoma); smagas pakāpes vai difūzs plaušu bojājums (> 2/3 no plaušu apjoma). Tika analizēti šādi dati: dzimums, vecums, plaušu rentgenogrammas apraksts, ārstēšanās ilgums stacionārā, biežāk sastopamie simptomi, CRO un IL-6 līmenis asinīs, leikocītu kopējais skaits, kā arī neitrofilo leikocītu un limfocītu skaits. Statistisko datu apstrāde tika veikta ar SPSS. Rezultāti. Pētījumā tika iekļauti 99 dažāda vecuma bērni ar COVID-19 infekciju: 1. vecuma grupa - no dzimšanas līdz vienam mēnesim (n=11, 11,1%), 2. grupa - no viena mēneša līdz vienam gadam (n=20, 20,2%), 3. grupa - no viena gada līdz pieciem gadiem (n=38, 38,4%), 4. grupa - no pieciem gadiem līdz 12 gadiem (n=13, 13,1%), 5. grupa - no 12 gadiem līdz 18 gadiem (n=17, 17,2%). Plaušu rentgenogramma bez patoloģiskām izmaiņām: 1. grupā n=6, (54,5%), 2. grupā n=7 (35%), 3. grupā n=10 (26,3%), 4. grupā n=6 (46,2%), 5. grupā n=7 (41,2%); kopumā n=36 (35,6% no visiem analizētajiem izmeklējumiem). Bronhu drenāžas traucējumi un/vai bronhu obstrukcija: n=32, (31,7% no visiem analizētajiem izmeklējumiem) un 19 gadījumi no tiem bija 3. vecuma grupā. Vieglas pakāpes, kur plaušu bojājums aizņēma < 1/3 no plaušu apjoma: n=19 (18,8% no visiem analizētajiem izmeklējumiem). Vidējas pakāpes: n=8 (8% no visiem analizētajiem izmeklējumiem). Izņemot 1. grupu, smagas pakāpes plaušu bojājumu konstatēja pa vienam pacientam katrā grupā. Secinājumi. Lielāko ar COVID-19 infekciju saslimušo skaitu novēroja 1 - 5 gadu vecuma grupā (n=38). Šo respondentu vidū 19 pacientiem novēroja bronhu drenāžas traucējumus un/vai bronhu obstrukcijas pazīmes. Visās vecuma grupās, pieaugot plaušu bojājuma smagumam, samazinājās saslimušo skaits. Lai izdarītu precīzākus secinājumus, ir nepieciešami turpmāki novērojumi.

Aim. To clarify the spectrum of radiological changes in the lungs of children of different ages with COVID-19 infection who received treatment in the hospital. Methods. We performed a retrospective analysis at the Children's Clinical University Hospital, Riga, Latvia. From the electronic database, was selected patient histories with COVID-19, who underwent chest X-ray during the inpatient. The degrees of lung damage were divided into 4 categories: 1 - "bronchial drainage disorders" and/or "bronchial obstruction"; 2 - mild degrees (the damage occupied < 1/3 of the lung volume); medium grade (lung damage around 1/3 – 2/3 of the lung volume); severe or diffuse lung damage (> 2/3 of the lung volume). The following data were analyzed: gender, age, description of lung X-ray, duration of treatment in hospital, more frequent symptoms, CRO and IL-6 blood levels, total number of leukocytes, as well as neutrophil and lymphocyte count. Statistical data processing was performed with SPSS. Results. The study included 99 children with COVID-19 infection of different ages: age group 1 from birth to the 1st month n=11 (11,1%), group 2 from the 1st month to the 1st year n=20 (20,2%), group 3 from the 1st year to the 5th year n=38 (38,4%), group 4 from the 5th year to the 12th year n=13 (13,1%), group 5 from the 12th year to the 18th year n=17 (17,2%). Chest X-ray without pathological changes was observed: in group 1 n=6 (54,5%), in group 2 n=7 (35%), in group 3 n=10 (26,3%), in group 4 n=6 (46,2%), in group 5 n=7 (41,2%); in total n=36 (35,6% of all). Bronchial drainage disorders and/or bronchial obstruction: n=32 (31,7% of all) and 19 of them were in age group 3. Mild grades, where the lung lesion occupied < 1/3 of the lung volume: n=19 (18,8% of all). Intermediate grades: n=8 (8% of all). Except for the group 1, severe lung damage was found in one patient in each group. Conclusions. The largest number of infected with COVID-19 was observed at the age of 1-5 years (n=38). Among them, 19 patients had bronchial drainage disorders and/or signs of bronchial obstruction. In all age groups, as the severity of lung damage increased, the number of patients decreased. Further observations are needed to draw more definitive conclusions.
Spectrum of pulmonary radiological findings in pediatric patients with COVID-19 infection
Keywords: Medicīna; COVID-19; plaušu bojājums; radioloģiskas izmaiņas; rentgenogrāfija; datortomogrāfija