Māsas profesionālā loma pankreatīta pacientu aprūpē - Tapute, Diāna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma – Māsas profesionālā loma pankreatīta pacientu aprūpē. Tēmas aktualitāti nosaka pankreatīta pacientu skaita pieaugums. Pankreatīts ir viena no biežākajām vēdera dobuma orgānu iekaisuma formām klīniskajā praksē, kā galvenais veicinošais faktors ir viegli pieejams alkohols. Darba mērķis ir noskaidrot māsas profesionālo lomu pankreatīta pacientu aprūpē. Pētniecības uzdevumi ir veikt teorētiskās literatūras analīzi par saslimšanu ar pankreatītu un māsas lomām klīniskajā praksē, analizēt V. Hendersones māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu, izstrādāt intervijas jautājumus kvalitatīvam pētījuma instrumentam, veikt respondentu atlasi, apkopot un analizēt iegūtos datus, izdarīt secinājumus. Pētniecības jautājums: kāda ir māsas profesionālā loma pankreatīta pacientu aprūpē? Pētniecības instruments: strukturēta intervija. Pētniecības metode – kvalitatīva pētījuma metode. Pētījuma rezultāti parāda to, ka pankreatīta pacientu aprūpē māsas realizē māsas - aprūpētajas, māsas – vadītājas un māsas – pētnieces lomas. Atslēgvārdi: māsas loma, pankreatīts, aprūpe, aizkuņģa dziedzeris, aprūpētāja.

Bachelor thesis - The professional role of nurses in pancreatitis patient care. Topicality is determined by pancreatitis patients increase. Pancreatitis is one of the most frequent abdominal organs inflammatory forms at clinical practice, as a major contributing factor is the easy access to alcohol. The aim is to clarify the professional role of nurses in pancreatitis patient care. The tasks of the bachelor thesis are the following: to analyze the theoretical literature about the illness of pancreatitis and nurse roles in clinical practice, to analyze V. Henderson nursing theory in connection with the topic of the bachelor thesis, develop interview questions for qualitative research tool, take the choice of respondents, gather and analyze the data collected, draw conclusions. Research question: what is the professional role of nurses in pancreatitis patient care? Research instrument: a structured interview. Research method - qualitative research method. The research results show that the care of patients with pancreatitis nurses realizes nurse - caregiver, nurse - head and nurse - researcher roles. Keywords: nursing role, pancreatitis, care, pancreas, caregiver.
The Professional Role of Nurses in Pancreatitis Patient Care
Keywords: Medicīna; Māsas loma; Pankreatīts; Aprūpe; Aizkuņģa dziedzeris; Aprūpētāja