SERS pamatņu izveide, izmantojot sudraba nogulsnēšanu uz vara - Koķis, Tots (Latvijas Universitāte, 2025)
SERS pamatņu izveide, izmantojot sudraba nogulsnēšanu uz vara. Koķis T., zinātniskais vaidītājs Mg. Phys Vītols K. un, LU CFI Spektroskopijas laboratorijas vadītājs, prof. Anatolijs Šarakovskis. Bakalaura darbs 48 lapaspuses, 19 attēli, 5 tabulas, 39 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā pētītas SERS pamatnes, kuras iegūtas pārklājot vara virsmu ar sudrabu, izmantojot aizvietošanas reakciju. Analizētas sudraba nitrāta koncentrācijas, reakcijas laika un šķīdinātāja ietekme uz virsmas morfoloģiju un izvērtēta Ramana pastiprinājuma atkārtojamība izmantojot rodamīnu B. Eksperimentu rezultāti liecina, ka dendrītiskās struktūras nodrošina augstu Ramana signāla intensitāti, savukāt vienmērīgi pārklājumi uzrāda labāku signāla atkārtojamību zemās koncentrācijās.

Development of SERS Substrates via Silver Deposition on Copper. Koķis T., scientific supervisor Mg. phys Vitols K., and Head of the Spectroscopy Laboratory ar ISSP UL, Prof. Sarakovskis A. Bachelor’s thesis 48 pages, 19 figures, 5 tables, 39 references, 3 appendices. In latvian. The thesis investigates SERS substrates obtained by depositing silver onto copper surfaces through a galvanic replacement reaction. The influence of silver nitrate concentration, reaction time, and solvent on the resulting surface morphology was analyzed. The reproducibility of the Raman signal enhancement was evaluated using Rhodamine B as a probe molecule. The experimental results show that dendritic structures provide strong Raman signal intensity, whereas uniform grain type structures on surface offer a better signal reproducibility at low analyte concentrations.
Development of SERS Substrates via Silver Deposition on Copper
Keywords: Ķīmija; SERS; RAMAN SPECTROSCOPY; RHODAMINE B; SIGNAL REPRODUCIBILITY