Tūrisma ietekme uz Tukuma novadu: Pašvaldības stratēģiju analīze un uzlabošana - Koškina, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Tūrisma ietekme uz Tukuma novadu: Pašvaldības stratēģiju analīze un uzlabošana”. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt tūrisma attīstības ietekmi uz Tukuma novadu un, balstoties uz analīzi, izstrādāt priekšlikumus pašvaldības stratēģiju pilnveidošanai, lai piesaistītu gan Latvijas, gan ārvalstu tūristus. Bakalaura darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā aplūkoti tūrisma jēdziena teorētiskie aspekti, tā nozīme ekonomikā, ieguvumi un ietekme. Šajā nodaļā izmantota zinātniskā literatūra un teorētiskie modeļi, lai izprastu tūrisma lomu reģionālajā attīstībā. Otrajā daļā analizēta Tukuma novada kā tūrisma galamērķa situācija. Tiek apskatīti pieejamie resursi, infrastruktūra un esošais piedāvājums, kā arī izvērtēta pašvaldības stratēģiskā pieeja tūrisma attīstībai, balstoties uz plānošanas dokumentiem. Darba trešajā daļā veikta empīriskā izpēte – analizēti iedzīvotāju aptaujas rezultāti un intervija ar pašvaldības pārstāvi. Šī daļa sniedz ieskatu Tukuma novada iedzīvotāju viedoklī par tūrisma nozīmīgumu un novērtē pašvaldības rīcību no praktiskā skatupunkta. Darba noslēgumā piedāvājot priekšlikumus stratēģiju pilnveidošanai. Darba apjoms ir 70 lappuses, to skaitā 3 nodaļas, 9 apakšnodaļas, 7 tabulas, 16 attēli un 6 pielikumi.

The bachelor’s thesis “The impact of tourism on Tukums Municipality: Analysis and improvement of Municipal strategies”. The aim of the bachelor’s thesis is to evaluate the current tourism strategies and, based on the analysis, develop proposals to improve municipal approaches in order to attract both domestic and international tourists. The thesis consists of three main chapters. The first part explores theoretical aspects of tourism, including its definition, economic impact, and potential benefits. It is based on scientific literature and theoretical models that help explain the role of tourism in regional development. The second part analyses Tukums Municipality as a tourism destination, evaluating its resources, infrastructure, existing offer, and the municipality’s strategic planning documents. The third part includes empirical research based on a resident survey and an interview with a municipal representative. This section provides an insight into the opinions of Tukums Municipality residents regarding the importance of tourism and assesses municipal actions from a practical perspective. The thesis concludes with proposals for improving tourism development strategies. The volume of the thesis is 70 pages, including 3 chapters, 9 subchapters, 7 tables, 16 figures and 6 appendices.
The Impact of Tourism on Tukums Municipality: Analysis and Improvement of Municipal Strategies
Keywords: Ekonomika; Tūrisma attīstība; Tukuma novads; Pašvaldības stratēģijas; Vietējā ekonomika; Tūrisma politika