Azure-izvietots modes blogs - Karimovs, Rihards (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba “Azure-izvietots modes blogs” mērķis ir izstrādāt sistēmu, kuras ietvaros tiek paredzēts dot iespēju tās lietotājiem lasīt rakstus par modes un kultūras tematiku, kā arī dalīties ar savām publikācijām un iesaistīties diskusijās. Lietotājam ir iespēja skatīt gan administratora, gan citu lietotāju publikācijas, izvietot savas publikācijas, kas iekļauj nosaukumu, tekstu un mediju failu, publicēt komentārus un atbildes uz tiem, sekot citiem lietotājiem, kā arī atzīmēt publikācijas un komentārus ar atzīmi “patīk”, tādējādi iesaistoties modes un kultūras kopienā. Lietotājam ir arī iespēja ziņot par citu lietotāju, tā publikāciju vai komentāru noteikumu pārkāpumiem, nodrošinot kārtību un drošu platformu priekš kopienas. Administratoram ir papildus iespēja skatīt ziņojumus par noteikumu pārkāpumiem un dzēst atzīmēto objektu, ja ir konstatēts noteikumu pārkāpums. Sistēma ir izstrādāta izmanotojot Laravel ietvaru, pēc MVC jeb ‘Modelis-Skats-Kontrolleris’ arhitektūras modeļa. Sistēma ir izvietota Azure mākoņvidē, izmantojot Linux virtuālo mašīnu, Docker un Docker-Compose rīkus, kā arī Azure DevOps cauruļvadus. Kā datubāze tiek izmantota Azure izvietota PostgreSQL datubāze, mediju faili tiek uzturēti Azure Blob krātuvē. Programmatūras izstrādē ir izmantots Tailwind CSS ietvars, kā arī PHP, CSS, HTML, YAML, Bash programmēšanas valodas.

The qualification work “Azure-hosted streetwear blog” aims to develop a system to enable its users to read articles on the theme of fashion and culture, share their publications and engage in discussions. The user has the ability to view both administrators and other users publications, post their own publications that include a name, text, and a media file, publish comments and responses to them, follow other users, and tag publications and comments with the tag “like”, thereby engaging in the fashion and culture community. The user also has the ability to report other users, their publications or comment rules, providing order and a safe platform for the community. An administrator has an additional opportunity to view reports of rule violations and delete a marked object if a rule violation is detected. The system is designed using the Laravel framework, based on the architecture model of MVC or “Model-View-Controller”. The system is deployed in the Azure cloud environment using a Linux virtual machine, Docker and Docker-Compose tools, as well as Azure DevOps pipelines. The database is an Azure-hosted PostgreSQL database, media files are stored in Azure Blob Storage. The software is developed using the Tailwind CSS framework as well as PHP, CSS, HTML, YAML, Bash programming languages.
Azure-hosted streetwear blog
Keywords: Datorzinātne; PHP; Laravel; Blogs; Sociālais tīkls; Docker