16. SFPS Noma- prasību analīze un tā ieviešanas priekšrocības un trūkumi - Dubovska, Līga (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir pamatojoties uz nomas uzskaites aktuālo prasību izpēti, identificēt 16. Starptaustiskā finanšu pārskatu standarta (SFPS) priekšrocības un trūkumus, un izstrādāt priekšlikumus standarta un AS Olainfarm grāmatvedības pilnveidošanai attiecībā uz nomas uzskaiti. 2019. gadā stājās spēkā jauns 16. SFPS Noma, kas ietekmēja sabiedrību finanšu pārskatus. Standarts nosaka, ka nomniekam jāatzīst aktīvi un saistības nomas līgumiem. Maģistra darba izstrādes rezultātā, autore konstatēja, ka izpildās 16. SFPS mērķis par nomas pārredzamību uzņēmuma bilances pozīcijās, bet nozares finanšu pārskatu datu salīdzinamība un caurredzamība, izpildās tikai daļēji, ņemot vērā, ka liela daļa uzņēmumu Latvijā sagatavo finanšu pārskatus atbilstoši nacionālo normatīvo aktu prasībām.

The purpose of the master's thesis is based on the study of the current lease accounting requirements to identify advantages and disadvantages of IFRS 16 and to develop proposals for the improvement of the standard and of the accounting of JSC Olainfarm in relation to lease. In 2019, a new IFRS 16 Leases entered into force, which had an impact on the financial statements of companies. The standard requires a lessee to recognize assets and liabilities for leases contracts. As a result of the development of the master's thesis, the author found that the goal of IFRS 16 on lease transparency in the company's balance sheet items is fulfilled but comparability and transparency of financial statements data of the industry are only partially fulfilled, taking into account that a large majority of companies in Latvia prepare their financial statements in accordance with the requirements of national regulatory acts. Keywords: International financial reporting standards, accounting, financial statements, lease.
IFRS 16 Leases - analysis of requirements and advantages and disadvantages of its implementation
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; SFPS; grāmatvedība; finanšu pārskats; noma