Latvijas iedzīvotāju izpratne par savu lomu pilsoniskajā sabiedrībā: Saulkrastu gadījums - Rikmanis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot Saulkrastu novada iedzīvotāju asociēšanos saistības, kas veido pilsonisko sabiedrību Saulkrastu novadā. Tā ietvaros tiek secināti vairāki faktori, kas pozitīvi un negatīvi ietekmē Saulkrastu novada iedzīvotāju pilsonisko aktivitāti, kas, pēc pašu Saulkrastnieku domām, ir galvenā pilsoniskās sabiedrības raksturojošā iezīme. Lai noskaidrotu Saulkrastu novada iedzīvotāju izpratni par viņu lomu pilsoniskajā sabiedrībā, ar fokusa grupu diskusiju un daļēji strukturētās intervijas metodi iegūtie dati tika analizēti ar diskursa analīzes metodi, iegūtos datus saistot ar Alekša de Tokvila asociāciju teoriju un individuālisma skaidrojumu kā arī Almonda un Verbas pilsoniskās kultūras skaidrojumu.

The purpose of this survey is to clarify association bonds between rezidents of Saulkrastu district which construct civil society in the district. Within this survey multiple positively and negatvively Saulkrastu rezidents civil activity influenting factors are concluded. Saulkrastu rezidents coperhend civil activity as the main characteristic of civil society. To find out rezidents of Saulkrastu district conception of their role in civil society, data, collected by focus group discussions and semi-structured interview method, was analysed by discourse analysis method, connecting the data with association theory by Alexis de Tocquville and his explanation of individualization as well as Almond’s and Verba’s explanation of civic culture.
Latvian residents conception of their role in civil society: Saulkrasti case
Keywords: Socioloģija