Laiks, telpa un cilvēks Noras Ikstenas darbā „Dzīves stāsti” - Pujate, Maija (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Laiks, telpa un cilvēks Noras Ikstenas stāstu krājumā „Dzīves stāsti” analizētas tēmā atklātās literatūrzinātnes kategorijas. Pētījumā analizētais stāstu krājums atklāts Noras Ikstenas biogrāfijas un radošās darbības kontekstā, kā arī atklāta Noras Ikstenas radošā skolotāja Dzintara Soduma ietekme šī krājuma tapšanā. Izcelta arī dzīves stāstu nozīme gan humanitārajās zinātnēs, gan sociālajās zinātnēs. Atsevišķi analizēta sievišķā telpa un laiks, kā arī vīrišķā telpa un laiks. Telpas mākslinieciskā kategorija akcentēta lauku un pilsētas vidē, kā arī izceltas telpā esošas reālijas. Laika kategorija atklāta pagātnes, tagadnes un nākotnes skatījumā. Stāstu krājuma centrālās kategorijas analizētas salīdzinošā aspektā.

Master's thesis "Time, space and man in Nora Ikstena’s story collection "Life stories" analyses open literature science categories of the topic. The study analysed story collection is disclosed within the context of Nora Ikstena’s biography and creative work, as well as it shows the influence of Nora Ikstena’s creative teacher Dzintars Sodums in making the collection. The study also highlights the importance of life stories in humanities and social sciences. Female space and time, as well as the male space and time is analysed separately. Space’s artistic category is emphasized in rural and urban environments, as well as the existing realities are highlighted. Time category is revealed in the perspective of past, present and future. Story collection central categories are analysed in comparative terms.
Time, Space and Man in Nora Ikstena Stories ”Dzīves stāsti”
Keywords: Filoloģija; Nora Ikstena; Laiks; Telpa; Cilvēks; Dzīves stāsti