Latvijas ārējās tirdzniecības vēsture (1918. gads – 1934. gada 15. maijs) - Savickis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbs ”Latvijas ārējās tirdzniecības vēsture (1918. – 1934. gada 15. maijs)” ir pētījums, kas apskata Latvijas ārējo tirdzniecību starpkaru posmā. Bakalaura darba mērķis ir pētīt Latvijas ārējo tirdzniecību no 1918. gada beigām līdz 1934. gada 15. maijam, galveno uzsvaru liekot uz starptautiskās ekonomikas un Latvijas ekonomikas attiecībām. Bakalaura darbs iedalās četrās nodaļas, kas hronoloģiski apskata Latvijas ārējo tirdzniecību. Pētījuma pirmā pamatnodaļa – Starptautiskais ekonomiskais stāvoklis un Latvija – analizē vispārējo starptautisko ekonomisko un tirdzniecisko stāvokli Eiropā. Otrās nodaļas – Ārējā tirdzniecības pirmsākumi (1918 – 1923) – uzdevums ir analizēt Latvijas ārējās tirdzniecības pirmo gadu attīstību. Priekšpēdējā nodaļas – Ārējās tirdzniecības attīstība (1924 – 1929) – ir bakalaura darba pamatnodaļa, kura aplūko klasisku Latvijas tirdzniecības laiku, kad tā aktīvi piedalījās starptautiskajā tirdzniecībā. Pēdējā nodaļa – Ekonomiskās krīzes priekšvakars un krīze (1929. – 1934. gada 15. maijs.) – apskata nopietnākās ekonomiskās pasaules krīzes izraisītās sekas Latvijā. Starp pasaules kariem Latvija izvēlējās vienīgo reālo orientācijas virzienu – rietumus. Šī orientācija bija Latvijas valsts pastāvēšanas priekšnoteikums. Svarīgākais pavērsiens bija tas, ka Latvija spēja jaunajos apstākļos pastāvēt bez Krievijas. Latvijas ekonomiku vairāk ietekmēja pārmaiņas lauksaimniecības tirgū. Procesi globālajā ekonomikā bija saistīti un līdzatkarīgi, savstarpējā atkarība un konjunktūra atsaucās uz Latvijas ārējo tirdzniecību. Latvija bija jūtīga pret cenu svārstībām tirgū, jo eksports nebija diversificēts, bet balstījās uz dažām produktu grupām (kas ir raksturīgs mazām valstīm).

Bachelor work “History of Latvian Foreign Trade (1918. – May 15, 1934)” is research of Latvian trade and economy, customs politics in Interwar period. The purpose of the bachelor work is to research Latvian trade with foreign countries and also global trade and economic influences on Latvia, that are key feature to understand Latvian and European trade. The framework of research is made from four chapters, with the headlines, that mirror the concept of the chapter. First chapter International Economic Situation and Latvia reveals European political economy and conjuncture. In nineteen-twentieth Europe experienced relative stability and prosperity. Latvia also managed to adapt its economic rhythm to European economy with its interdependence and globalization. Second chapter Dawn of the Foreign Trade (1918-1923) looks on the difficulties and problems, first policies and tendencies in Latvian foreign trade. In that time new Republic of Latvia was weak and foreign trade becomes one of main channels for development and foreign currency. Third chapter Development of the Foreign Trade (1924-1929) research the whole process of Latvian foreign trade, and this chapter is organic continuation of second chapter, because it looks forward and study Latvian export and import and trade with particular countries. Final chapter Eve of the Crisis and Crisis (1929. – May 15, 1934) examine indications of world economic depression on Latvian foreign trade and study the impact of depression on Latvian foreign trade and changes in trade and costume policies. Latvia experienced many economic convulsions and trade problems, but basically new state managed to cope with problems and best it characterizes capability to adopt and accept trade and economic the rules of the game.
History of Latvian Foreign Trade (1918 – May 15, 1934)
Keywords: Vēsture