Psihoemocionālie riski, to ietekme uz veselību un preventīvie pasākumi vilciena mašīnistiem - Ļvova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Psihoemocionālie riski, to ietekme uz veselību un preventīvie pasākumi vilciena mašīnistiem” mērķis ir noskaidrot psihoemocionālos riskus, to ietekmi uz veselību un preventīvos pasākumus vilciena mašīnistiem. Darbā tiks apskatīta mašīnista/mašīnista palīga darba vide, novērtēti psihoemocionālie riska faktori un preventīvie pasākumi, kuri tiek realizēti uzņēmumā. Literatūras apskates daļā tiks analizēti psihoemocionālie riska faktori, to ietekme uz veselību, iespējamajiem preventīvajiem pasākumiem. Apskatīta citu valstu pieredze un pētījumi, kas skar mašīnistu darba apstākļus, kas var radīt stresu darba laikā. Pētnieciskajā daļā iegūts priekšstats par to, kā pret darbu attiecas un darba apstākļus novērtē uzņēmumā strādājošie mašīnisti/mašīnista palīgi. Kāds ir vispārējais depresijas stāvoklis viņu vidū, kādas sekas ir pēc uzbraukumiem cilvēkiem un dzīvniekiem, cik ilgi tiek izjustas sekas. Tiks veikti secinājumi, ka mašīnisti/mašīnista palīgi ir pakļauti daudziem psihoemocionālajiem riska faktoriem un izstrādāti priekšlikumi, lai tos samazinātu. Darbs sastāv no 80 lapām, 3 tabulām, 54 attēliem, 1 pielikuma un 33 literatūras avotiem. Atslēgvārdi: psihoemocionālie riski, mašīnists, mašīnista palīgs, preventīvie pasākumi

The objective of the barchelor’s work “Psychoemotional risks, their health effects and prevention measures for train drivers” is to identify psycho-emotional risks, their health effects and preventive measures for train drivers. The work environment of the driver / assistant will be reviewed, psycho-emotional risk factors and preventive measures implemented in the company will be assessed.The literature review will analyse psycho-emotional risk factors, their health effects, potential prevention measures. The experience and studies of other countries concerning the working conditions of train drivers, which can create stress during work, are examined. The research section will provide an idea of how the working conditions are applied and the working conditions are assessed by train drivers/train drivers assistants in the company. What is the general state of depression among them, the consequences of driving people and animals for how long the consequences are felt. It will be concluded that train drivers/train drivers assistant are exposed to many psycho-emotional risk factors and that proposals will be developed to reduce them. The work consists of 80 pages, 3 tables, 54 illustrations, 1 appendices. 33 literature sources. Keywords: psycho-emotional risks, train driver, train driver's assistant, preventive measures
Psychoemotional risks, their health effects and prevention measures for train drivers
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; psihoemocionālie riski; mašīnists; mašīnista palīgs; preventīvie pasākumi