Mentālās rotācijas uzdevuma izpildes atšķirības labročiem un kreiļiem - Gulbe, Annija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lapām. Tas satur 18 attēlus, 1 tabulu, 1 pielikumu, 24 literatūras avotu atsauces. Darba mērķis – noteikt, vai mentālās rotācijas uzdevuma veiktspēja atšķiras kreiļiem un labročiem. Tika izstrādāts datorizēts tests (192 figūru pāri). Dalībnieku uzdevums – noteikt, vai divi objekti ir vienādi vai viens otra spoguļattēli. Pētījumā piedalījās 86 dalībnieki (43 labroči, 43 kreiļi), puse no dalībniekiem sniedza atbildi “figūras ir vienādas” ar kreiso roku, otra – ar labo roku. Kreiļi mentālās rotācijas uzdevumu veica lēnāk nekā labroči. Atšķirīgie testa veida RH un LH kreiļu rezultātu būtiski neietekmē, taču labroču RH grupa testu veica ievērojami ātrāk nekā labroču LH grupa. Kļūdu īpatsvars labročiem un kreiļiem neatšķīrās, tas pieauga proporcionāli pagrieziena leņķa lielumam, kā arī to daudzums nebija atkarīgs no testa veida.

Bachelor thesis is written in Latvian. It contains 37 pages, 18 figures, 1 table, and 24 references. Purpose for thesis was to examine whether the handedness impacts response time. A special digitalized mental rotation test was constructed. The participant had to indicate whether the objects are similar or reversed. Half of the participants gave confirmative answer using their right hand (group RH), other half using their left hand (group LH). Total amount of participants was 86 (43 right handers, 43 left handers). Mean right handers reaction time in 2D was 2.4 s ± 0.2s and in 3D 3.8s ± 0.4s; for left handers 3.3s ± 0.4s and 5.5s ± 0.6s. Left handers answered slower per 0.92s ± 0.2s (p ˂ 0.05).
Handeness differences in mental rotation task performance
Keywords: Fizika; mentālā rotācija; labroči; kreiļi; atbildes laiks