Eiropas savienības ilgtspējīgas attīstības mērķu ekonomiskie rādītāji un Latvijas ekonomikas stratēģijas un rezultāti šo mērķu sasniegšanā - Rancāne, Inga (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā "Eiropas savienības ilgtspējīgas attīstības mērķu ekonomiskie rādītāji un Latvijas ekonomikas stratēģijas un rezultāti šo mērķu sasniegšanā" autore Inga Rancāne analizēja un izpētīja ES IAM teorētisko un praktisko būtību, attīstības tendences un pieredzi, lai sagatavotu priekšlikumus ES IAM apguvei Latvijā, darbības modeļa un stratēģijas pilnveidei. Ilgtspējīgas attīstības mērķi (IAM) ir dzimuši Apvienoto Nāciju Organizācijas ilgtspējīgas attīstības konferencē Riodežaneiro 2012. gadā. Mērķis bija izvirzīt universālu mērķu kopumu, kas apmierinātu steidzamās vides, politiskās un ekonomiskās problēmas, ar kurām saskaras mūsu pasaule. Latvijā ir apgūtas tādas programmās kā ES stratēģija “Eiropa 2020”, “Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam”, “Nacionālās attīstības plāns 2021-2027.gadam”, kuri ir balstīti uz IAM mērķu apgūšanu Latvijā. Pēdējie progresa ziņojumi liecina, ka dažus no IAM Latvija ir apguvusi un sasniegusi vēlamo rezultātu uz 2020.gada progresa pārskata brīdi, taču tāpat tas liecina, ka Latvijā ir jomas, kurā IAM apguve Latvijā ir būtiski apgrūtināta, indeksi un progress ir lēns un tam ir kavējošie faktori, kas norāda uz šī pētījuma aktualitāti. Lai sasniegtu iepriekš izvirzīto mērķi, tika noteikti sekojoši pētījuma uzdevumi: apkopot zinātnisko literatūru par ES IAM būtību un specifiku, izpētīt ārvalstu, ES un Latvijas IAM attīstības tendences un darbības pieredzi, analizēt ES IAM Latvijas attīstības potenciālu, darbības un stratēģiju, analizēt ES IAM Latvijā esošo veicinošo un kavējošo faktoru būtību un tendences, pamatnostādnes un likumsakarības, analizēt, kādas ir attīstības tendences un perspektīvas ES IAM apguvei Latvijā, pamatojoties uz pētījumā iegūtajiem rezultātiem, izstrādāt priekšlikumus ES IAM apguvei Latvijā, darbības modeļa un stratēģijas pilnveidei. Bakalaura darbā ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā veikta literatūras analīze par ES IAM teorētisko būtību. Otrajā nodaļā izpētīti ES IAM ārvalstīs un Latvijā. Trešajā nodaļā - Latvijas izvirzīto IAM iniciatīvu uz 2021.gadu analīze ES kontekstā. Darbā secināts, ka apgūstot priekšnosacījumus un ietekmējošos faktorus mērķu sasniegšanā Latvijā, ir iespējams būtiski paaugstināt IAM apguves rādītājus un Latvijas tautsaimniecības izaugsmi. Darba apjoms: 84 lpp., 3 nodaļas, 23 tabulas, 32 attēli, 2 pielikumi un bibliogrāfisko norāžu saraksts ar 12 avotiem. Atslēgas vārdi: Ilgtspējīgas attīstības mērķi, šķēršļi, iespējas.

Inga Rancāne, the author of the bachelor's thesis " Economic indicators of the European Union Sustainable Development Goals and Latvian Economic Strategies and Results for achieving the objectives" analyzed and researched the theoretical and practical nature of EU SDG, development trends and experience to prepare proposals for EU SDG strategy. The Sustainable Development Goals (SDGs) were born at the 2012 United Nations Conference on Sustainable Development in Rio de Janeiro. The aim was to set a universal set of goals to meet the urgent environmental, political and economic challenges facing our world. Latvia has mastered such programs as the EU Strategy “Europe 2020”, “Latvia's Sustainable Development Strategy until 2030”, “National Development Plan for 2021-2027”, which are based on the acquisition of the SDG goals in Latvia. Recent 2020 progress reports show that some of the SDG Latvia has mastered and achieved the desired result by, but also shows that there are areas in Latvia where SDG acquisition in Latvia is more difficult, progress are slow and hindering factors that indicate the relevance of this study. In order to achieve the SDG goal, the following research tasks were set: to compile scientific literature on the nature of the EU SDG; to study foreign, EU and Latvian SDG development trends and experience; to analyze the development potential, activities and strategy of the EU SDG Latvia; To analyze the nature and tendencies, guidelines and regularities of the facilitating and hindering factors of the EU SDG in Latvia; To analyze what are the development tendencies and perspectives for the acquisition of the EU SDG in Latvia; based on the results obtained in the research, to develop proposals for the acquisition of the EU SDG in Latvia, for the improvement of the operating model and strategy. The bachelor's thesis has three sections. The first chapter analyzes the literature on the theoretical essence of the EU IAM. The second examines the EU IAM abroad and in Latvia. In the third chapter, the analysis of Latvia's IAM initiatives for 2021 in the EU context By mastering the preconditions and influencing factors in achieving the goals in Latvia, it is possible to increase the IAM acquisition indicators and the growth of the Latvian economy. Thesis consists of: 76 pages, 3 chapters, 21 tables, 33 figures, 5 appendices and a list of bibliographical entries with 31 sources. Keywords: Sustainable development goals, obstacles, opportunities
Economic indicators of the European Union Sustainable Development Goals and Latvian Economic Strategies and Results for achieving the objectives
Keywords: Ekonomika; Ilgtspējīga attīstība; mērķi; šķēršļi; iespējas