Pārtikas produktu nosaukumi latviešu un lietuviešu valodā noteiktības aspektā - Freiberga, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba „Pārtikas produktu nosaukumi latviešu un lietuviešu valodā noteiktības aspektā” mērķis ir raksturot un analizēt pārtikas terminus latviešu un lietuviešu valodā noteiktības/nenoteiktības aspektā. Galvenie noteiktības izteicēji pārtikas terminos latviešu un lietuviešu valodā sastopami adjektīvi un lokāmie participi. Pārtikas terminos, tāpat kā lielākajā daļā terminu, galvenokārt lietotas tieši noteikto galotņu formas. Darbs sastāv no 3 nodaļām, pirmajā nodaļā ir iekļauts noteiktības kategorijas raksturojums un atrodams detalizēts to vārdšķiru gramatisks raksturojums, kas latviešu un lietuviešu valodas pārtikas terminos izsaka noteiktību, otrajā nodaļā sniegts terminoloģijas vispārīgs raksturojums, kā arī raksturots adjektīvu noteiktās un nenoteiktās galotnes lietojums latviešu un lietuviešu valodas terminos, savukārt trešajā nodaļā aplūkots adjektīvu un adjektīvu un participu lietojums pārtikas terminos, kā arī vairākkomponentu pārtikas termini latviešu un lietuviešu valodā.

Aim of the work „Latvian and Lithuanian Names of Food Products in the Aspect of Definiteness” is understand and analyze Latvian and Lithuanian names of food products in the aspect of definiteness and indefiniteness. Mostly definiteness in Latvian and Lithuanian is interjected with definite endings. The main predicaters of definiteness in Latvian and Lithuanian names of food products are definite adjectives and adjectival participles with definite endings. Report contains 3 chapters, first one contains description of the definiteness and description of the parts of speech which express definiteness in Latvian and Lithuanian names of food, the second chapter contains description of Latvian and Lithuanian terminology, but the third chapter contains research and analysis of the examples Latvian and Lithuanian names of food products in the aspect of definiteness and indefiniteness.
Latvian and Lithuanian Names of Food Products in the Aspect of Definiteness
Keywords: Filoloģija