Latvijas nacionālo partizānu un viņu piemiņas vietu reprezentācija latviešu interneta portālu tekstuālajās publikācijās un drukātajos medijos (2017-2022) - Staškovska, Annija Līva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Latvijas nacionālo partizānu un viņu piemiņas vietu reprezentācija latviešu interneta portālu tekstuālajās publikācijās un drukātajos medijos (2017 — 2022)” mērķis ir noskaidrot, kā nacionālie partizāni pēdējo piecu gadu laikā tiek atspoguļoti latviešu medijos. Pētījuma ietvaros apskatīta literatūra par nacionālajiem partizāniem, kolektīvās atmiņas teorija, kā arī reprezentācijas teorija. Metodoloģijas daļā izmantota kvalitatīvā kontentanalīze un daļēji strukturēta intervija. Pētījumā secināts, ka nacionālie partizāni Latvijas medijos tiek reprezentēti kā okupācijas varas pretinieki un brīvības cīnītāji. Pēdējos piecos gados pie lasītājiem nonākušas daudzas publikācijas, kurās atspoguļota nacionālo partizānu kustība, tās rašanās iemesli, partizānu piedzīvotais — dzīvesveids, cīņas, gūstā nonākšana, sodi un pārdzīvojumi.

The aim of thesis "Representation of Latvian partisans and their memorials in textual publications of Latvian internet portals and printed media (2017–2022)" is to find out how Latvian national partisans have been depicted during last five years in Latvian media. During the research the literature on national partisans, the theory of collective memory, as well as the theory of representation are examined. In the methodological part qualitative content analysis and a semi — structured interview is used. The research finds that in the Latvian media national partisans are represented as freedom fighters and opponents of the occupying power. During the past five years, readers have received many publications that reflect the movement of national partisans, the reasons for its emergence, the partisans' experience — lifestyle, struggles, being captured, punishments and experiences.
Representation of Latvian partisans and their memorials in textual publications of Latvian internet portals and printed media (2017-2022)
Keywords: Komunikācijas zinātne; nacionālie partizāni; mediji; kolektīvā atmiņa; reprezentācija