Pazemes ūdeņu paraugu noņemšanas metodes - Ciršs, Vladislavs (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā ir aprakstītas metodes par pazemes ūdeņu paraugu ņemšanas metodēm no urbumiem, kas ir ietverti Latvijas pamatmonitoringā, un kuros tiek veikta ikgadējā paraugu ņemšana. Darbā izklāstīta informācija par Latvijas hidroģeoloģiskajiem apstākļiem, to pētījumiem. Darbā ir iegūti 7 urbumu atsūknēšanas dati, kur dots rezultātu izvērtējums, par sūknēšanas mērījumiem lauka apstākļos. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt, kā sūknēšanas metodes izvēle ietekmē noņemtā parauga reprezentativitāti. Iegūtie dati ļauj secināt par piemērotākās metodes izmantošanu katrā urbumu postenī. Atslēgas vārdi: pazemes ūdeņi, paraugu noņemšana, monitorings, atsūknēšana.

The bachelor’s work describes methods of groundwater sampling in wells, included in Latvia’s basic monitoring, where annual sampling is performed. The thesis includes information on Latvia’s hydrogeological conditions and their investigations. The thesis presents field work data obtained during sampling of 7 wells, assessment of measured field parameters is provided. The aim of the bachelor’s work is to study impact of pumping method selection on the representativeness of the taken sample. Acquired data gives a conclusion about more appropriate method to be used at every post. Keywords: underground water, sampling, monitoring, pumping.
Groundwater sampling methods
Keywords: Ģeoloģija