Ergonomiskie darba vides riski strādājot ar šķirošanas līniju - Dūdiņa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2022)
“Ergonomiskie darba vides riski strādājot ar šķirošanas līniju”. Darba autore Renāte Dūdiņa. Darba zinātnes vadītāja lektore mg. Sc. Kristīne Andža. Darba izklāsts uz 69 lpp., ietver 37 attēlus, 7 tabulas, 6 pielikumus, 41 literatūras avotus. Šķirošanas līniju darbs Latvijā ir ļoti populārs, jo lielākā daļa šķirošanas uzņēmumu izvēlas automatizētas līnijas, iekārtas, kas atvieglo darba tempu un slodzi nodarbinātajiem. Kā arī uzlabo ražošanas ātrumus. Neatņemama darbinieku sastāvdaļa ir ergonomiskie darba vides riska faktori, kas ietekmē darbinieku veselību un drošību darbā kā arī uzņēmuma ekonomiskos rādītājus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ergonomisko risku ietekmi uz šķirošanas līniju darba veicējiem un izstrādāt preventīvos pasākumus risku mazināšanai. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 5 nodaļām, secinājumiem un pielikumiem. Lai noskaidrotu darbinieku viedokli par veikto darbu, darba slodzi un darba apstākļiem, tika veikta darbinieku aptauja, kurā piedalījās 134 respondenti. Pētījumā izmantotās metodes ergonomisko risku vērtēšanai: SGR-A un SGR-B, SGR-C, NIOSH vienādojums un ĀEK metode. Iegūtā pētījuma rezultāti un literatūras analīzes iegūtā informācija, ļauj autorei secināt, ka galvenie ergonomiskie riska faktori šķirošanas līniju darbiniekiem ir palielināta fiziskā slodze, lokālo muskuļu sasprindzinājums, visvairāk tiek noslogots kakls, locītavas/plaukstas un mugura. Nobeigumā tika izstrādāti preventīvie pasākumi risku samazināšanai. Atslēgas vārdi: ergonomika, darba vides riska faktori, darba vide, fiziskā darba slodze, ergonomiskie riski.

“Ergonomic work environment risks working with industrial sorting lines”. Study author Renate Dudina. Work scientific supervisor lecturer M. Sc. Kristine Andza. Work consists of 69 pages, including 37 pictures, 7 tables, 6 appendixes and 41 references. Work on industrial sorting lines in Latvia is very popular, because most of the companies having industrial sorting choose to automate process, equipment, making more efficient work speed and employment workload. It also improves manufacturing speeds. There are ergonomic work environment risk factors common to employees, impacting employees’ health, safety at work and also affecting economic performance of the company. Aim of bachelor study is to explore influence of ergonomic risks to employees using industrial sorting lines and develop preventive actions to reduce risks. Bachelor study consists of introduction, five chapters, conclusions and appendixes. Employees’ survey was done to ascertain employees’ opinion about their work, workload and working environment. Outcome was collected from 134 respondents. Methods used for ergonomic risk evaluation in research: KIM-A and KIM-B, KIM-C, NIOSH equation un QEC method. Obtained results from research and information explored in various resources leads author to following conclusion – highest ergonomic risk factors for employees using industrial sorting lines are increased physical load and local muscle tension where most load is on neck, joints/wrists and back. In conclusion are developed preventive actions to reduce risks. Keywords: ergonomics, work environment risk factors, working environment, physical workload, ergonomic risks.
Ergonomic work environment risks working with industrial sorting lines
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; Ergonomika; Darba vides riska faktori; Darba vide; Fiziskā darba slodze; Ergonomiskie riski