12 Novadījumu EKG kreisā kambara hipertrofijas pacientiem pirms un pēc alkohola septālās ablācijas - Sodhi, Rashbir (Latvijas Universitāte, 2023)
Nosaukums – 12 Novadījumu EKG kreisā kambara hipertrofijas pacientiem pirms un pēc alkohola septālas ablācijas Priekšvēsture – Alkohola septala ablācija (ASA) ir procedūra, ko dažiem pacientiem ar kreisa kambara hipertrofiju (KKH) veic, lai uzlabotu simptomus. 12 novadījumu EKG, kas ir izplatīts sirds un asinsvadu slimību diagnostikas instruments, ļauj novērtēt ASA uz sirds darbību. Mērķis – Analizēt EKG kreisā kambara hipertrofijas pacientiem, kuriem tika veikt ASA, un noteikt, vai pēcprocedūras EKG izmaiņas bija nozīmīgas. Metodes un Rezultāti – Tika analizētas EKG 48 pacientiem, kuriem Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas kardioloģijas nodaļā no 2015. līdz 2022. gadam veikta ASA. EKG pirms un pēc ASA tika salīdzinātas savā starpā, un dažādu parametru atšķirības tika statistiski analizētas, izmantojot IBM SPSS programmatūru. Gan PR intervāls, gan QRS kompleksa ilgums tika ievērojami palielināts pēc ASA (attiecīgi p = 0.011 un p < 0.001), kā rezultātā tika konstatēti septiņi jauni AV blokādes gadījumu (1. pakāpe) un 23 jauni RBBB gadījumu (četri nepilnīgi un 19 pabeigts). Pēc ASA bija arī statistiski nozīmīga vidējās R viļņa amplitūdas samazināšanās novadījuma V6 (p= 0.001) un vidējās S viļņa amplitūdas samazināšanās novadījuma V1 (p= 0.001) tādā mērā, ka tie neatbilda Sokolova – Lionas kritērijiem. QRS kompleksa a leņķis un QT intervāls palielinājās pēc ASA, bet vidējās vērtības abos parametros joprojām bija normas robežās. Secinājums – ASA radīja ievērojamas izmaiņas KKH pacientu EKG, kas bija šādas: ievērojams R viļņa amplitūdas (novadījumos V6) un S viļņa amplitūdas (novadījumu V1) samazinājums un ievērojams PR intervāla un QRS kompleksa ilguma palielinājums. Visbiežāk novērotie vadīšanas traucējumu pēc ASA bija RBBB. Vīriešiem pēc ASA, visticamāk, bija lielāks R un S viļņu amplitūdas samazinājums. Sievietēm un personām, kas vecākas par 60 gadiem, bija lielāka iespēja attīstīties AV blokādi (1. pakāpe).

Background – Alcohol septal ablation (ASA) is a procedure performed in some patients with left ventricular hypertrophy (LVH) in order to improve their symptoms. A 12-lead ECG, which is a common diagnostic tool used in relation to cardiovascular diseases, allows for the evaluation of the effect of ASA on cardiac function. Aim – To analyze the ECGs of LVH patients who underwent ASA, and to determine if the post-procedural ECG changes were significant. Methods and Results – The ECGs of 48 patients who underwent ASA, in the cardiology department of Paul Stradinš Clinical University Hospital between 2015 – 2022, were analyzed. The pre- and post-ASA ECGs were compared with each other and differences in various parameters were statistically analyzed using the IBM SPSS software. Both the PR interval and QRS complex duration were significantly increased after ASA (p = 0.011 and p < 0.001 respectively), resulting in there being seven new cases of an AV block (1st degree) and 23 new cases of a RBBB (four incomplete and 19 complete). There was also a statistically significant decrease in the mean R wave amplitude in lead V6 (p = 0.001) and the mean S wave amplitude in lead V1 (p = 0.003) after ASA to an extent that they did not fulfill the Sokolow – Lyon criteria. The QRS complex a angle and QT interval also increased after ASA, but the mean values in both parameters were still within the normal range. Conclusions – ASA produced noticeable changes in the ECGs of LVH patients, which were the following: a significant decrease in the R wave amplitude (lead V6) and S wave amplitude (lead V1), and a significant increase in the PR interval and QRS complex duration. The most common conduction disturbance seen after ASA was RBBB. Males were more likely to display a larger decrease in R and S wave amplitudes after ASA. Females and individuals over the age of 60 were more likely to develop an AV block (1st degree).
12-Lead ECG in left ventricular hypertrophy patients before and after alcohol septal ablation
Keywords: Medicīna; Left ventricular hypertrophy; Hypertrophic cardiomyopathy; Alcohol septal ablation; Electrocardiogram