Politiski nozīmīgu personu identificēšanas un apkalpošanas kredītiestādēs civiltiesiskie aspekti - Sausiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs “Politiski nozīmīgu personu identificēšanas un apkalpošanas kredītiestādēs civiltiesiskie aspekti” ir pētījums par kredītiestādes un politiski nozīmīgas personas darījuma attiecībām. Lai sasniegtu pētījumā izvirzīto mērķi tika analizētas konvencijas, Eiropas Savienības direktīvas, normatīvie akti, kā arī starptautisko organizāciju vadlīnijas, pamatnostādnes. Lai kredītiestāde varētu efektīvi pārvaldīt noziedzīgi iegūtu līdzekļu, terorisma un proliferācijas finansēšanas riskus, tai ir jāspēj izpildīt normatīvo aktu prasības šajā jomā. Veidojot darījuma attiecības ar politiski nozīmīgu personu, tās ģimenes locekļiem vai cieši saistītu personu, paaugstina iepriekš minēto risku. Kredītiestādēm ir jāspēj identificēt klienti, kam ir piešķirams politiski nozīmīgas personas, politiski nozīmīgas personas ģimenes locekļa vai ar politiski nozīmīgi personu cieši saistītu personu statuss. Identificējot šādus klientus ir jāveic klienta izpēte un padziļināta izpēte, izvērtējot paaugstinošos riska faktorus. Nespēja identificēt šādas personas vai ar to saistītos riskus, rada paaugstinātu noziedzīgi iegūtu līdzekļu, terorisma un proliferācijas finansēšanas risku finanšu sistēmai. Maģistra darbu veido 66 lappuses, kas sastāv no ievada, trīs nodaļām un to apakšnodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, izmantotās literatūras, avotu saraksta.

The master's thesis "Civil legal aspects of identification and service of politically significant persons in credit institutions" is a study of the transactional relationship between a credit institution and a politically exposed person. In order to achieve the goal set in the study, conventions, European Union directives, regulatory acts, as well as guidelines and guidelines of international organizations were analyzed. In order for a credit institution to be able to effectively manage the risks of money laundering, terrorism and proliferation, it must be able to meet the requirements of regulatory acts in this area. Creating a business relationship with a politically exposed person, his family members or a close associate, increases money laundering risk. Credit institutions must be able to identify customers who needs to be granted the status of a politically esposed person, a family member of a politically exposed person, or a close associate to a politically significant person. When identifying such customers, it is necessary to conduct customer due dilligence and enchanced due dilligence, evaluating the increasing risk factors. The failure to identify such persons or the risks associated with them, creates increased risk of money laundering, terrorism or proliferation financing which is a threat to the financial system. The master's thesis consists of 66 pages, an introduction, three chapters and their subsections, conclusions and proposals, used literature, a list of sources.
Civil legal aspects of identification and service of politically significant persons in credit institutions
Keywords: Juridiskā zinātne; politiski nozīmīga persona; kredītiestādes; risks; noziedzīgi iegūti līdzekļi; korupcija