Invaliditāte teoloģiskā skatījumā: Stenlijs Hauervass - Strupiša, Evija (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī darba ietvaros tiek apskatīts jautājums par invalīdiem un invaliditāti Latvijas kontekstā un teologa Stenlija Hauervasa teoloģijā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai Stenlija Hauervasa skatījums uz cilvēkiem ar fiziska vai garīga rakstura ierobežojumiem palīdz ieraudzīt situāciju Latvijā citādākā perspektīvā un piedāvā risinājumu esošajām problēmām. Tas tiek noskaidrots, izpildot vairākus uzstādītos darba uzdevumus - noskaidrot, kā Latvijas likumdošana un pie varas esošās attiecīgās institūcijas saredz invalīdus; apskatīt, kādi ir Stenlija Hauervasa spriedumi šajā jautājumā; pārbaudīt, vai Stenlija Hauervasa skatījums var kalpot kā esošo problēmu risinājums. Darba tapšanas gaitā tika atrasts apstiprinājums jau augstāk minētajam uzstādījumam - amerikāņu teologa pieejas izmantošana praksē ļautu apzināt eksistējošās problēmas un piedāvātu tām risinājumus. Atslēgvārdi: invalīdi, sabiedrība, Latvija, Stenlijs Hauervass, teoloģisks skatījums.

This work examines the issue of disabled people and disability in the context of Latvia and in the theology of Stanley Hauerwas. The study aims to determine whether Stanley Hauerwas' vision of people with physical or mental limitations offers a different perspective to the situation in Latvia and offers solutions to existing problems. It is clarified by accomplishing the set number of tasks - to find out how the Latvian Law and the relevant governing institution see disabled people; looking at what are Stanley Hauerwas' propositions on this issue; verifying if the Stanley Hauerwas' view can serve as the solution for this problem. While making this work a confirmation was found for the following hypothesis - using the approach of the American theologian in practice could help identify existing problems and offer solutions to them. Keywords: the disabled, society, Latvia, Stanley Hauerwas, theological perspective.
Disabled in Theological Perspective: Stanley Hauerwas
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne