Lentinula edodes ekstrakta ietekme uz Drosophila melanogaster kāpuru imūno atbildi - Bojāre, Elza (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbā pētīta sēnes Lentinula edodes karsta ūdens ekstrakta imūnmodulatorā aktivitāte Drosophila melanogaster kāpuros. Kāpuri attīstījās barotnēs, kurās pievienots sēņu ekstrakts tā, lai ekstrakta sausnes koncentrācija barotnē būtu 2 mg/ml. Pieņemot, ka L. edodes imūnmodulējošā aktivitāte ir saistīta ar β-glikāniem, kā pozitīvā kontrole tika izmantots lentināns ar koncentrāciju barotnē 0,4 mg/ml. Apskatīta L. edodes ekstrakta ietekme uz L3 stadijas D. melanogaster kāpuru imūno atbildi infekcijas gadījumā. L. edodes ekstrakts neietekmēja D. melanogaster savvaļas tipa Normal, BerlinK, OregonR līniju kāpuru izdzīvotību pēc inficēšanas ar P. aeruginosa, bet CantonS līnijai uzlabota izdzīvotība. Lentināns nepaaugstina izdzīvotību pēc inficēšanas nevienai līnijai. Inficēšana ar P. entomophila un B. bassiana neizraisīja augstu letalitāti. Nebija iespējams noteikt ekstrakta ietekmi. Papildus analizēti citi parametri, kas raksturo L. edodes ekstrakta un lentināna ietekmi uz imūno atbildi. Ekstrakts un lentināns palielināja D. melanogaster Normal līnijas kāpuru audos rezidējošo kristālšūnu skaitu un fenoloksidāzes aktivitāti. Netika ietekmēts hemolimfā cirkulējošo hemocītu sadalījums, hemolimfas antimikrobiālā aktivitāte.

In this study the immunomodulatory activity of Lentinula edodes hot water extract in Drosophila melanogaster larvae was researched. Larvae were developed in media supplemented with mushroom extracts so that the dry matter concentration of the extract in the media was 2 mg/ml. Assuming that the immunomodulatory activity of L. edodes is related to β-glucans, lentinan at concentration of 0.4 mg/ml in the medium was used as a positive control. The effect of L. edodes extract on the immune response of L3 stage D. melanogaster larvae during infection was reviewed. L. edodes extract did not affect larval survival of D. melanogaster wild-type Normal, BerlinK, OregonR strains after infection with P. aeruginosa, but the CantonS strain improved survival. Lentinan did not increase survival after infection in either strain. Infection with P. entomophila and B. bassiana did not cause high lethality. It was not possible to determine the effect of the extract. In addition, other parameters characterizing the effect of L. edodes extract and lentinan on the immune response were analyzed. The extract and lentinan increased the number of resident crystal cells and phenoloxidase activity in D. melanogaster Normal strain larvae. Distribution of hemocytes circulating in hemolymph and antimicrobial activity of hemolymph were not affected.
Effects of Lentinula edodes extract on the immune response of Drosophila melanogasterlarvae
Keywords: Bioloģija; augļu muša; šitakē sēne; karsta ūdens ekstrakts; imūnā atbilde