Korejiešu tradicionālā kāzu ceremonija 21. gadsimtā - Kižlo, Diāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī darba tēma ir “Korejiešu tradicionālā kāzu ceremonija 21. gadsimtā”. Svarīgākie korejiešu dzīves notikumi ir 1. dzimšanas diena, kāzas, 60. dzimšanas diena un bēres. Neskatoties uz to, ka Koreja ir viena no visaugstāko tehnoloģiju valstīm, svinībās tiek ievērotas vairākās tradīcijas. Darba mērķis ir izpētīt Korejiešu tradicionālas kāzas norises kārtību, kas sastāv no sešiem posmiem un izpētīt tradicionālus elementus, kas joprojām pastāv modernās kāzu ceremonijās . Kāzas Korejā ir labs piemērs tam, kā 21. gadsimtā pastāv līdzās mūsdienīgums un vēsture. Tā kā daudzas kultūras attīstās, mainās vai tiek atbrīvotas no tradīcijām, ir svarīgi atrast līdzsvaru starp to, kā neaizmirst saknes un arī virzīties uz priekšu, mainoties uz labo pusi. Šajā darbā ir trīs galvenās daļas. Pirmajā daļā aprakstītas korejiešu kāzu tradīcijas no seniem laikiem līdz 20. gadsimtam. Otrajā daļā ir detalizēti aprakstītas tradicionālās korejiešu kāzas, kā teikts Džosonas ērā rakstītajā Rituālu grāmatā. Seši korejiešu tradicionālo kāzu soļi - sākot no četriem kāzu sagatavošanas posmiem, pēc tam kāzu ceremonija un beidzot ar tradīcijām un rituāliem pēc kāzām. Trešā daļa ir par 21. gadsimta Korejas kāzu ceremoniju un tradicionālajiem elementiem, kas joprojām tiek izmantoti mūsdienu kāzās, neskatoties uz to, ka korejiešu kāzas ir kļuvušas ļoti rietumnieciskas. Bakalaura darbā ir 48 lapas.

The topic of this thesis is “Korean Traditional Wedding Ceremony in 21st Century”. The most important events of a Korean person’s life are 1st birthday, wedding, 60th birthday and a funeral. Despite Korea being one of the most technically advanced countries, a lot of traditions are being followed. The aim of thesis is to find out about the Korean traditional wedding ceremony procedure, that consist of six steps and also to explore the traditional elements that are being used in a modern wedding. Weddings in Korea are a good example of how modernity and history coexist in 21st century. As many cultures evolve and change or get rid of traditions, it is important to find the balance between not forgetting the ones roots and also moving forward, changing for the better. This thesis has three main parts. The first part describes Korean wedding customs and traditions from the ancient times until 20th century. In the second part traditional Korean weddings are described in detail, according to the Book of Rites written in Joseon dynasty. Six steps of Korean traditional wedding - starting from the four steps of wedding preparation, then wedding ceremony and ending with traditions and rites after the wedding. The third part is about 21st century Korean wedding ceremony and traditional elements that still are used in modern wedding, despite Korean weddings being highly westernized. Thesis consists of 48 pages.
Korean Traditional Wedding Ceremony in 21st Century
Keywords: Āzijas studijas; kāzas; Koreja; tradicionālās laulības; marriage; Korea