Hikikomori – Japānas jauniešu attālināšanās no tradicionālās sabiedrības - Āboliņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā tiek apskatīta jauna sociālā problēma mūsdienu Japānā – hikikomori (引き籠もり), kas nozīmē „sociālā izolēšanās”. Vārds hikikomori attiecas gan uz pašu fenomenu, gan arī uz indivīdiem, kuri no tā cieš. Saskaņā ar Japānas valdības definējumu tie ir jauni cilvēki, kuri izolējas savā istabā vecāku mājās vairāk kā sešus mēnešus. Šī problēma tika novērota 20. gadsimta otrajā pusē, pastāv mūsdienās un nākotnē sagaidāms, ka tā var kļūt vēl izplatītāka. Darba mērķis ir apskatīt iemeslus, kādēļ šāda problēma ir radusies Japānā, un kā tā tiek risināta. Galvenais darba secinājums – hikikomori problēma ir neviennozīmīga un pastāv ekonomiski, sociāli un personiski iemesli, kādēļ tā mūsdienās novērojama Japānas sabiedrībā. Darbā ietvertas trīs galvenās daļas. Pirmā daļa vērsta uz hikikomori jēdziena problemātiku un skaidrojumu, otrajā daļā apskatīti iespējamie cēloņi un trešajā daļā pētīti centieni problēmas novēršanā un ar tiem saistītās grūtības. Darbam ir 45 lapaspuses un tā rakstīšanā tika izmantoti 45 literatūras avoti.

Bachelor’s thesis focuses on a new social problem in modern Japan- hikikomori (引き籠もり) which means „social withdrawal”. The word hikikomori can be applied to the phenomenon itself, as well as to the individuals suffering from it. According to the definition worked out by the Japanese government those are young people who seclude themselves in their room in their parents’ house for more than six months. This problem was first observed in the second part of the 20th century, it exists nowadays, and in the future it is expected that it might get more widespread. The goal of the thesis is to describe the reasons why such problem has occured in Japan and how it is being solved. The main conclusion of the thesis – the hikikomori problem is ambiguous and there are economic, social and personal reasons why it occures in modern Japanese society. Thesis has three main chapters. The first chapter gives explanations behind the problems of the term hikikomori, the second chapter deals with the possible causes and the third chapter explores the endeavours to eliminate this problem and the hardships that come along with that. Thesis consists of 45 pages and 45 sources of literature units have been used to complete it.
Hikikomori – Withdrawal of Japanese Youth From the Traditional Society
Keywords: Citi