Vienas rindas daudzkanālu un vairāku rindu daudzkanālu modeļu matemātiskās analīzes salīdzinājums - Zepa, Anete (Latvijas Universitāte, 2019)
Šis darbs ir par vienas rindas daudzkanālu un vairāku rindu daudzkanālu modeļu salīdzināšanu. Darba gaitā tika izvirzītas divas hipotēzes. Pirmā hipotēze: Ja M/M/c modelim ir viena rinda, tad tas ir efektīvāks un tā sagaidāmās kopējās izmaksas ir mazākas nekā M/M/c modelim ar c atsevišķām rindām. Otrā hipotēze: Ja M/M/c modelim ar apkalpošanas prioritātēm ir viena rinda, tad tas ir efektīvāks un tā sagaidāmās kopējās izmaksas ir mazākas nekā tādam pat modelim ar c atsevišķām rindām. Lai apstiprinātu hipotēzes, tika izveidoti divi uzdevumi, kuros salīdzina modeļu efektivitātes rādītājus un sagaidāmās kopējās izmaksas. Darba beigās tiek secināts, ka izvirzītās hipotēzes ir patiesas.

This work is about comparing single queue – multi server and multi queue – multi server queuing models. In the process there were made two hypotheses. The first hypothesis: If the M/M/c model has one queue, then it is more effiecient and its expected total cost is less than the M/M/c models with c isolated queues. The second hypothesis: If the M/M/c model with two priority classes has one queue, then it is effiecient and its expected total cost is less than the same models with c isolated queues. To approve the hypotheses, were creadted two tasks, in which compares both models measurements of effectivness and expected total cost. In the end of the research is concluded that both hypotheses are true.
Mathematical analysis of single queue multi server and multi queue multi server models: comparison study
Keywords: Matemātika; vairāku rindu daudzkanālu rindu modelis; M/M/c modelis; M/M/c modelis ar c atsevišķām rindām; sagaidāmās kopējās izmaksas; efektivitātes rādītāji