Dabas materiālu izmantošana logopēdijas nodarbībās 5-6gadus veciem bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību - Plūme, Dzintra (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarbā „Dabas materiālu izmantošana logopēdijas nodarbībās 5 – 6 gadus veciem bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību” logopēda darbā ar vecākās sagatavošanas vecuma bērniem kam ir valodas sistēmas nepietiekama attīstība tiek skatīta dabas materiālu izmantošana logopēdiskajās nodarbībās. Students dabu vērtēja kā audzinātāju. Grāmatā „ Vispārējā pedagoģija” viņš raksta „ cilvēku audzina nevien cilvēks un viņa sastrādātie darbi, bet arī daba, kas cilvēku radījusi un no kā ir atkarīga viņa dzīvība. Cilvēks pētī, apraksta un apbrīno dabu, kas savā lieliskajā cildenumā bezgalīgajā plašumā un dažādībā atrodas viņu priekšā ” (28, 42. lpp.) Lai veicinātu bērniem valodas un dažādu spēju attīstību, kā arī roku sīkās muskulatūras pilnveidošanu, tiek piedāvāti pirkstu vingrinājumi un dažādas rotaļas ar dabas materiāliem. Lai darbs ar dabas materiāliem būtu vispusīgs un daudzveidīgs, bērniem būtu interesanti, izveidotos prasmes un iemaņas, izvirzīts šāds mērķis ─ izstrādāt un pārbaudīt uzdevumu sistēmu bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību. Atslēgas vārdi: dabas materiāli, logopēdijas nodarbības, 5 – 6 gadus veci bērni, valodas sistēmas nepietiekama attīstība.

The diploma paper „ The usage of natural materials in speech therapy lessons for children at the age of 5 – 6. With insufficient development of language system” deals with the speech therapists work with children with insufficient development of language system paying special attention to the natural materials in speech therapy. Student evaluated the nature as an educator. In the book „ General Pedagogy” he writes : „ A man is educated and raised not only by a human being or according to his accomplished work, but a man is also educated by nature wich has created a man. Humans research, describe and worship nature which is in front of a man in its splendid nobleness, infinite expanse and in its variety.” Both practice of fingers and different kinds of games with natural materials are being offered in order to advance the improvement of different skills including the development of language skills for children. The aim of the diploma paper – to work out and to test the system of exercises for children with insufficient development of language system. In the work with natural materials children with insufficient development of language have been training their fingers in order to improve and develop specially sensitive touch, as a result phonematic skills in the brains are sucessfully formed as well as vocabulary and gramatic line of speech is reached and perfected. Key words: nature materials, speech therapy, occupations, 5-6 years old children, insufficient development of language system.
Use of nature materials in speech therapy classes of 5-6 years old children with insufficient development of the language system
Keywords: Pedagoģija