Garīgās aprūpes māsu profesionālā darbība pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas aizsardzības un īstenošanas procesā - Ratniece, Monta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Garīgās aprūpes māsu profesionālā darbība pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas aizsardzības un īstenošanas procesā”. Šī darba mērķis bija izpētīt un analizēt garīgās veselības aprūpes māsu profesionālai darbībai svarīgos aspektus pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas aizsardzības un īstenošanas procesā. Pētījumā tika izvirzīts pētījuma jautājums: kā garīgās veselības aprūpes māsas izprot un īsteno pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas aizsardzību. Darba autore teorētiskajā daļā apskata skaidrojumu - pacients ar ierobežotu lemtspēju, kā arī lemtspējas novērtēšanu. Tiek apskatīts autonomijas jēdziens un tā nozīme medicīnā, īpaši akcentējot pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomiju. Analizēta garīgās veselības aprūpes māsu loma un darbība ar pacientiem, kuriem ir ierobežota lemtspēja. Tiek izskatītas Hildegardes Peplau (Hildegard Peplau) māszinību teorijas atziņas un fāzes kā būtisku elementu pacienta autonomijas aizsardzības un īstenošanas procesā. Empīriskajā daļā tiek veikts kvalitatīvs pētījums, kura instruments ir intervija. 9 garīgās veselības aprūpes māsām tika uzdoti jautājumi, lai iegūtu datus par pieredzi un viedokļus par pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas un īstenošanas procesu. Šis darbs ir kā ieguldījums garīgās veselības aprūpes māsu profesionālo darbību izpratnē, lai būtiski aizsargātu un īstenotu pacientu autonomiju. Lai sasniegtu mērķi, darba autore izvirzīja vairākus pētniecības uzdevumus: 1.analizēt literatūru par pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas aizsardzību un garīgās aprūpes māsu lomu pacientu autonomijas aizsardzības jautājumos; 2.analizēt Hildegardes Peplau (Hildegard Peplau) māszinību teorijas pielietojumu bakalaura darba tēmai; 3.izmantot projekta, “Cilvēktiesībās balstīta pieeja pacientu ar garīga rakstura traucējumiem un ierobežotu lemtspēju ārstēšanā: tiesiskā, ētiskā un klīniskā perspektīva", Lzp-2020/1-0397, ietvaros S. Olsenas izstrādāto daļējo strukturētās intervijas protokolu; 4.intervēt garīgās veselības aprūpes māsas; 5.apkopot un analizēt intervijās iegūtos rezultātus; 6.izdarīt secinājumus. Pētījuma rezultātā tika iegūta atbilde uz pētījuma jautājumu. Garīgās veselības māsas izprot un īsteno pacientu ar ierobežotu lemtspēju autonomijas aizsardzību, izmantojot savā praksē iegūtās zināšanas. Māsas, izmantojot savas komunikācijas prasmes un empātiju, cenšas pēc iespējas vairāk pacientu iesaistīt lēmumu pieņemšanā par aprūpi un ārstēšanu. Katram pacientam izvēloties individuālu pieeju, ņemot vērā pacienta diagnozi un slimības pakāpi. Viņas arī aizstāv pacientu intereses, lai nodrošinātu, ka pacientu tiesības tiek ievērotas.

The topic of this bachelor’s thesis is “The professional activity of mental health nurses in the process of protecting and fulfilling the autonomy of patients with limited decision-making capacity’’ The aim of this work was to study and analyze aspects important to the professional activities of mental health nurses in the process of protecting and implementing the autonomy of patients with limited decision-making capacity. The study raised a research question: How do mental health nurses understand and enforce the protection of the autonomy of patients with limited decision-making capacity. In the theoretical part, the author examines the explanation - patients with limited decision-making capacity, as well as the assessment of decision-making capacity. The concept of autonomy and its significance in medicine is discussed, with particular emphasis on the autonomy of patients with limited decision-making capacity. The role of mental health nurses and their work with patients with limited decision-making capacity is analyzed. The insights and phases of Hildegard Peplau's theory of nursing are examined as an essential element in the process of protecting and implementing patient autonomy. In the empirical portion, a qualitative study is conducted, the tool of which is the interview. 9 mental health nurses were asked questions in order to obtain data on experiences and views on the process of protecting and implementing the autonomy of patients with limited decision-making capacity. This work is a contribution to the understanding of the professional activities of mental health nurses in order to significantly protect and implement patient autonomy. To achieve the goal, the author of the work set several research tasks: to analyse the literature on the protection of the autonomy of patients with limited decision-making capacity and the role of mental nurses in matters of patient autonomy; to analyze the application of Hildegard Peplau's nursing theory to the bachelor’s thesis topic; to use the partial structured interview protocol developed by S. Olsen as part of the project, "Human rights-based approach to the treatment of patients with mental disorders and limited decision-making capacity: a legal, ethical and clinical perspective", Lzp-2020/1-0397; to gather and analyze the results obtained in conducted interviews; to draw conclusions. As a result of the research, an answer to the research question was obtained. Mental health nurses understand and implement the protection of the autonomy of patients with limited decision-making capacity, using the knowledge gained in their practice. Nurses, using their communication skills and empathy, try to involve patients possible when making decisions about care and treatment. Choosing an individual approach for each patient, considering the diagnosis of the patient and the stage of the disease. They also defend the interests of patients to ensure that patients' rights are respected.
The professional activity of mental health nurses in the process of protecting and fulfilling the autonomy of patients with limited decisionmaking capacity
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Garīgās veselības aprūpes māsa; Ierobežota lemtspēja; Autonomija; Pieredze; Loma