Ģimeņu saišu uzturēšana starp ieslodzījumā esošiem vecākiem un viņu bērniem - Būcēna, Leonora (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Ģimenes saišu uzturēšana starp ieslodzījumā esošiem vecākiem un viņu bērniem’’. Darba mērķis ir izpētīt ieslodzīto vecāku un viņu bērnu komunikācijas iespējas un izaicinājumus, kā arī izpētīt sociālā darbinieka lomu ģimeņu saišu uzturēšanā ieslodzījuma vietā. Darba teorētisko ietvaru veido spēka perspektīva, kas koncentrējās uz indivīda stiprajām pusēm, kā arī piesaistes teorija, kas skaidro cik būtiski bērnam un vecākam ir uzturēt stabilu emocionālo saiti. Empīriskajā pētījumā tiek izmantota kvalitatīvā pētījuma metode – daļēji strukturētas intervijas ar ieslodzījumā esošiem vecākiem un sociāliem darbiniekiem, kas strādā ieslodzījuma vietā. Pētījuma rezultāti atklāj, kā ieslodzījumā esošie vecāki uztur ģimenes saites ar saviem bērniem, kāda ir sociālā darbinieka loma šo saišu uzturēšanā, kādi ir lielākie izaicinājumi un šķēršļi šo saišu uzturēšanā, un ko varētu mainīt, lai uzlabotu šo saišu uzturēšanu.

The topic of this bachelor’s thesis is "Maintaining Family Bonds between Incarcerated Parents and Their Children." The aim of this work is to explore the communication opportunities and challenges between incarcerated parents and their children, as well as to investigate the social worker's role in maintaining family bonds in prison. The theoretical framework of the thesis is based on the strength perspective, which focuses on the individual's strengths, and attachment theory, which explains the importance of maintaining a stable emotional connection between the child and the parent. The empirical research utilizes qualitative research methods – semi-structured interviews with incarcerated parents and social workers who work in prison. The research findings reveal how incarcerated parents maintain family bonds with their children, the role of social workers in supporting these connections, the main challenges and obstacles involved, and what changes could be made to improve the maintenance of these bonds.
Maintaining family ties between incarcerated parents and their children
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; komunikācija; ģimeņu saites; sociālais darbs; ieslodzījuma vieta