Mākslas darbu integrēšana sabiedriskajā interjerā - Akmentiņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Diplomdarba tēma ir „Mākslas darbu integrēšana sabiedriskajā interjerā”. Diplomdarba aktualitāti nosaka, tas, ka mūsdienās cilvēki lielāko daļu savas dzīves pavada darbā birojos un telpās. Cilvēkam ilgstoši uzturoties darba vidē tā var kļūt nomācoša un vienmuļa, tā var negatīvi ietekmēt cilvēka psiholoģisko stāvokli. Savukārt mākslas darbi var pozitīvi ietekmēt cilvēku psiholoģisko veselību un fizisko stāvokli. To klātbūtne darba telpās var celt strādājošo darba produktivitāti un atraisīt radošumu. Biroja telpās integrētie mākslas darbi padara tās spilgtākas un rada individuālākus interjera risinājumus. Diplomdarba mērķis ir izstrādāt biroja interjera projektu, kurā ir integrēti mākslas darbi. Darba teorētiskajā daļā tika izpētīti mākslas darbi sabiedriskajā interjerā vēsturiskā aspektā, mākslas darbu izmantošanas biroju telpās specifika mūsdienās, nosacījumi mākslas darbu izvietošanai telpā un noteikti galvenie salīdzināšanas kritēriji. Diplomdarba teorētiskās un empīriskās daļas izstrādes laikā tika meklēta atbilde uz pētījuma jautājumu „Kādi nosacījumi jāievēro telpā integrējot mākslas darbus?”. Pētījuma rezultātā darba autore secināja, ka mākslas darba - gleznas novietošanas vieta ir jāizvērtē no funkcionālā viedokļa un psiholoģiskās iedarbības uz cilvēku (mierīgā zona vai kustību zona). Atbilstoši telpas funkcijai un vietas raksturam jāizvēlas mākslas darbs (viens vai vairāki). Ja telpā paredz novietot vairākus, tad jāizvēlas tiem piemērots grupējuma veids. Jāveido mākslas darbu uztverei piemērots fons. Jāsaskaņo telpas elementu kompozīcija. Darba radošajā daļā tika izstrādāts biroja interjera dizaina projekts birojā, kur vairākās biroja telpās tika integrētas latviešu un ārzemju mākslinieku gleznas. Atslēgas vārdi: mākslas darbi, gleznas, telpa, forma, ritms, krāsas, gaisma, mūsdienu, interjers.

The theme of the diploma paper is “Integration of Art Works in a Public Interiors”. The topicality of the diploma paper is determined by the fact that today most of the people spend their lives in offices and premises. It may become depressing and monotonous when a person stays in the work environment for a long time, which can negatively influence person's psychological condition. Artworks can have a positive impact on people's psychological health and physical condition. Their presence in the workplace can increase the productivity of workers and unleash creativity. Integrated works of art in office space makes them brighter and creates more individual interior solutions. The objective of the diploma paper is to develop an office interior project that integrates artwork. In the theoretical part of the thesis, art works in a public interior from the historical point of view were explored; the specifics of the use of art works in office premises; the conditions for the placement of art works in a room and the main comparison criteria were studied. During the elaboration of the theoretical and empirical part of the diploma paper the answer to the research question “What conditions should be observed in the room by integrating art works?”. As a result of the research, the author of the thesis concluded that the place of placement of an artwork should be evaluated from a functional point of view and psychological impact on a person (a peaceful zone or a zone of movement). According to the function of the room and the nature of the place, you must choose an artwork (or several). If you want to place several or many works in the room, you must choose the appropriate type of grouping. A background suitable for artistic perception should be created. The composition of the room elements must be harmonized. In the creative part of the work, an office interior design project was developed, in which the art works were integrated. Keywords: Art works, paintings, space, room, shape, rhythm, colors, light, modern, interior.
Integration of Art Works in a Public Interiors
Keywords: Mākslas zinātne; mākslas darbi; telpa; forma; interjers; mūsdienu