Eiropas Parlamenta ietekmes pieaugums Eiropas Savienības attīstības gaitā - Rostoks, Matīss (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba temats ir “Eiropas Parlamenta ietekmes pieaugums Eiropas Savienības attīstības gaitā”. Darba izstrādes laikā, darba autors ir nonacis pie atzinuma, ka Eiropas Parlaments ir piedzīvojis ievērojamu tiesību pieaugumu, ieskaitot likumdošanas un budžeta pieņemšanas tiesību attīstību. Ņemot vērā minētos argumentus, Eiropas Parlaments palīdz mazināt demokrātijas deficītu Eiropas Savienībā. Darba autora ieteikumi saistībā ar turpmāko Eiropas Savienības attīstību un no tā izrietošajām darbībām ir: turpināt procesu, ar kuru palielina Eiropas Parlamenta tiesības un iekļaut aizvien vairāk nozares, kuru saistībā Eiropas Parlaments būtu tiesīgs pieņemt lēmumus. Turklāt, ievērības cienīgs ir priekšlikums veicināt nacionālo parlamentu iesaisti Eiropas Parlamenta darbā. Atslēgas vārdi bakalaura darbam ir šādi: Eiropas Parlaments, likumdošanas tiesības, budžeta pieņemšanas tiesības, demokrātijas deficīts. Bakalura darba saturu veido, ievads, iztirzājums un kopsavilkums. Iztirzājums sastāv no četrām daļām- Demokrātijas deficīts Eiropas Savienībā, Eiropas Parlamenta tiesību vēsturiskais pieaugums, Eiropas Parlamenta budžeta pieņemšanas tiesības, Eiropas Parlamenta likumdošanas tiesību pieaugums.

The theme of Bachelor’s paper is “Increase of Europe Parliament impact during the development of European Union”. During the development of work, author came to conclusion that European Parliament has experienced impressive growth in powers, including growth in legislative and budgetary rights. Because of mentioned growth, European Parliament helps to reduce democracy deficit in the European Union. Author’s recommendations for future actions and development of European Union are: continue process that increases European Parliament’s power and add more spheres where European Parliament could be able to make decisions. Moreover, it would be beneficial if national parliaments would become more involved in processes that are connected with European Union. The key words for paper are: European Parliament, legislative powers, budgetary role, democracy deficit. The content of the paper consists of introduction, body part and summary. Body part consists of four parts: Democracy deficit in the European Union, Historical growth of the European Parliament’s powers, European Parliament’s budget law growth and Growth of the European Parliament’s legislative mandate.
Increase of Europe Parliament impact during the development of European Union
Keywords: Juridiskā zinātne