Padomju režīma ietekme uz pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā no 1989.-1995.gadam - Lapiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2007)
Šī darba mērķis ir pierādīt Padomju režīma negatīvo ietekmi uz pilsoniskās sabiedrības attīstību, rādot Latvijas pilsoniskās sabiedrības 1989. – 1995. gadā atbilstību pētnieciskajiem kritērijiem par pilsoniskās sabiedrības attīstības pakāpēm. Pilsoniskās sabiedrības attīstība šeit tiek skatīta caur tā laika līdzdalības prizmu: jo zemāks līdzdalības līmenis un tās ietekme uz politiskajiem procesiem valstī, jo vājāka pilsoniskā sabiedrība. Savukārt, līdzdalības negatīvajai dinamikai tiek rasti vairāki iemesli, kurus tieši vai pastarpināti izraisījusi Padomju režīmā gūtā politiskā, ekonomiskā un sociālā pieredze. Darbs parāda Latvijas pilsoniskās sabiedrības formālās un reālās vēlmes politisko izvēļu un valsts lomas uztveres kontekstā. Šeit tiek izdarīti interesanti novērojumi par pilsoņu patiesajām politiskajām, ekonomiskajām un visvairāk sociālajām vēlmēm, kuras pēc būtības nevarēja piepildīt režīmu maiņas kontekstā.

The goal of this research paper is to prove negative impact of the Soviet Union on civil society development by showing that Latvia’s civil society in year 1989 till year 1995 is corresponding with criteria in research about development degree of civil society. Development of civil society here is viewed from participation framework: the lower level of participation and its impact on state’s political processes, the weaker is civil society. There are findings about several reasons for negative participation dynamics in this research paper, too. Those reasons are rising from direct or implicit political, economic and social experience in the Soviet Union. Paper shows formal and real wishes of Latvian civil society in the context of political choices and the role of state in their lives. There are interesting observations about citizen real political, economic and social wishes, which could not be fulfilled in regime change circumstances.
Impact of The Soviet Regime on the Developement of Civil Society in Latvia from 1989 till 1995
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)