Mūžzaļo lielziedu rododendru apstrādes ar endofītiem in vitro ietekme uz rizoģenēzi ex vitro - Lazdāne, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba “Mūžzaļo lielziedu rododendru apstrādes ar endofītiem in vitro ietekme uz rizoģenēzi ex vitro” mērķis bija noskaidrot endofītisko sēņu ietekmi uz mūžzaļo lielziedu rododendru mikrospraudeņiem in vitro un ex vitro. Pētījuma gaitā veica mūžzaļā rododendra ‘Babītes Lavanda’ mikrodzinumu apstrādi ar endofītiskajām sēnēm in vitro, kā arī apstrādi in vitro pirms pārstādīšans ex vitro. Veica pigmentu analīzes un mikrodzinumu stumbra histoloģisku izpēti. Rezultātā izdevās konstatēt, ka Acremonium sp. sēnes ir latenti biotrofi, kas izraisa mikrospraudeņu bojāeju. Mortierella sp. ir endofīts pēc definīcijas, bet rizoģenēzes procesus neietekmē. Calcarisporium arbuscula ir endofīts pēc definīcijas un tai ir potenciāls izmantošanai rododendru veģetatīvajā pavairošanā. Eksperimentus veica Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē, Augu fizioloģijas katedrā un LU Augu audu kultūru laboratorijā laika posmā no 2012. gada oktobra līdz 2014. gada maijam.

The aim of the study “Influence of in vitro root endophyte treatment on elepidote rhododendron rhizogenesis ex vitro” was to investigate the impact of endophytic fungi on elepidote rhohodendron microcuttings in vitro and ex vitro. In this reaserch elepidote rhohodendron cultivar ‘Babītes Lavanda’ microcuttings were treadet with endophytic fungi in vitro, as well as treated in vitro before translpanting ex vitro. Quantitative determination of pigments and histological examination of microcutting stems was made. We found out that two fungi of Acremonium genus are latent biotrophs that cause microcuttings death. Mortierella sp. is an endophyte by definition but has no influence on rhizogenesis. Calcarisporium arbuscula also is an endophyte by definition and has a potential for use in vegetative propogation of rohododendrons. Studies were carried out from October 2012 till May 2014 at the Faculty of Biology, the Department of Plant Physiology and the Laboratory of Plant tissue culture, University of Latvia.
Influence of in vitro root endophyte treatment on elepidote rhododendron rhizogenesis ex vitro
Keywords: Bioloģija