Kuršu ugunskapi vēlajā dzelzs laikmetā Latvijas teritorijā - Laizāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba ietvaros tiek analizētas kuršu ugunskapu apbedīšanas kultūras izmaiņas un attīstību kā arī atrašanās vietu topogrāfiskās pazīmes Latvijas teritorijā. Darbā tiek apskatītas un izvērtētas 50 vietas, kurās atrodas kuršu ugunskapi, vai ar tiem saistīti savrupatradumi, analizējot apbedīšanas tradīcijas, līdzi doto kapu inventāru. Izvērtēta senkapu teritoriju topogrāfija, analizējot kopīgās iezīmes, kuras šajā laika periodā tika ievērotas izvēloties vietu, kurā apglabāja mirušos.

In this bachelor’s thesis author researched couronian cremation graves and burial traditions. Within the framework of this research author analysed changes and development of the Curonian burial culture as well as the topographic features of the graves locations in the territory of Latvia. In this work author analysed 50 curonian cremation burial sites or sites where can be found archeological findings belonging to curonian culture. Main focus of research was topography of burial sites with special focus on similarities of burial locations. Secondary focus was burial traditions and grave sacrifices.
Couronian cremation graves of teritory of Latvia
Keywords: Vēsture; kuršu ugunskapi; apbedīšanas tradīcijas; 11. – 15.gadsimts; ugunskapu topogrāfija