Latvijas Banka un tās loma Latvijas ekonomikā - Rumbiniece, Evita (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs “Latvijas Banka un tās loma Latvijas ekonomikā” tika izstrādāts, jo Latvijas ekonomikā pēdējos gados iezīmējās vairāki nozīmīgi notikumi – sākot ar straujo attīstības tempu, kas bija augstākais Eiropā, beidzot ar Latvijas ekonomikas krīzi, tāpēc autore vēlējās izvērtēt, Latvijas Bankas monetārās politikas efektivitāti un iespējas regulēt un stabilizēt valsts ekonomiku. Darba mērķis ir izpētīt Latvijas Bankas kā valsts centrālās bankas nozīmi un īstenoto monetāro politiku, izvērtēt monetārās politikas efektivitāti Latvijā un izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidošanai nākotnē. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, diviem pielikumiem, kā arī no divām anotācijām latviešu un angļu valodā. Darba apjoms ir 72 lappuses, tajā skaitā 19 attēli un 2 tabulas. Darba pirmajā nodaļā ir sniegts Latvijas Bankas vispārējs apraksts, veidošanās vēsture, tās loma Latvijas Banku sistēmā un īstenotā monetārā politika. Otrajā nodaļā ir analizēta Latvijas Bankas monetārā politika, un tās ietekme uz Latvijas tautsaimniecību un valstī notiekošajiem ekonomiskajiem procesiem. Trešajā daļā tika apskatīta Latvijas Bankas integrācija EMS, eiro ieviešana Latvijā – iespējas un problēmas. Autore veica pētījumu par eiro ieviešanas ietekmi uz Latvijas ekonomiku un iedzīvotājiem. Nobeigumā ir izdarīti secinājumi un izstrādāti priekšlikumi, kas, pēc autores domām, varētu sekmēt Latvijas Bankas darbības pilnveidošanos. Pētījuma periods ir no 2000.gada līdz 2009.gadam. Darbam ir gan teorētiska, gan praktiska nozīme, to varētu izmantot ikviens interesents, lai labāk izprastu Latvijas Bankas nozīmi uz ekonomiskajiem procesiem un attīstību. Atslēgvārdi: Latvijas Banka, monetārā politika, ekonomiskā krīze, eiro ieviešana, statistiskā analīze.

The topic of the Bachelor’s paper „The Bank of Latvia and its role in the Latvian economy” was chosen because there have been multiple significant occurrences in the Latvian economy over the past few years – starting with the rapid growth, which was the highest in Europe, and continuing with Latvia’s economic crisis, that’s why the author wants to evaluate the effectiveness of the Bank of Latvia monetary policy and the possibilities to regulate and stabilize the country’s economy. The objective of the paper is to analyze the significance of the Bank of Latvia as a national bank and its implemented monetary policy, evaluate the effectiveness of the monetary policy in Latvia and develop suggestions for improving it in the future. The Bachelor’s paper consists of three parts, conclusions, suggestions, two appendixes, as well as two annotations in Latvian and English. The total volume of the paper is 72 pages, including 19 images and 2 tables. The first part contains a general description of the Bank of Latvia, its history of formation, its role in the Latvian Bank system and its implemented monetary policy. The second part analyzes the Bank of Latvia’s monetary policy and its effect on the Latvian economy and the economic process occurring in the country. The third part looks at the integration of the Bank of Latvia in the Economic and Monetary Union, introduction of euro in Latvia – possibilities and problems, and also, the author carries out a study about the effects of introducing euro to the Latvian economy and the population. Finally conclusions are made and suggestions are developed, which, according to the author, could improve the operations of the Bank of Latvia. Period for the study is from 2000 until 2009. The paper has both, a theoretical and practical significance and it can be used by anyone interested, to better understand the Bank of Latvia’s influence on the economic processes and development. Keywords: Bank of Latvia, monetary policy, economic crisis, introducing euro, statistical analysis.
The Bank of Latvia and its role in the Latvian economy
Keywords: Ekonomika