Analīzes metožu attīstīšana nātru tēju elementsastāva noteikšanai - Korkliša, Velta (Latvijas Universitāte, 2015)
Tā kā organiskā materiāla izpēte ar dažādām analīzes metodēm sagādā grūtības, tad šajā darbā tiks izvērtēta analīzes metožu atbilstība dzelzs, kālija un kalcija satura noteikšanai lielo nātru (Urtica dioica L.) tējās. Dzelzs saturs noteikts ar spektrofotometrijas metodi, kālijs un kalcijs – ar liesmas fotometrijas, bet visi 3 elementi – ar rentgenfluorescenses spektrometrijas metodi. Paraugi sagatavoti tablešu formā, ar sauso vai slapjo mineralizāciju. Spektrofotometrijas metode nav piemērota dzelzs, bet liesmas fotometrija – kalcija satura noteikšanai nātru tējās. Kāliju var noteikt precīzi ar abām metodēm. Rentgenfluorescenses spektrometrija ir piemērota visu minēto elementu noteikšanai. Dzelzs saturs ir 15 – 20 mg/100g, kālija saturs - 1,8 – 3,5 g/100g , bet kalcija - 1,6 – 4,7 g/100g.

Whereas the study of organic material with various methods of analysis make dificulties, the methods of analysis will be assessed in compliance with determination of content of the iron, potassium and calcium in the nettle (Urtica dioica L.) teas. Content of iron was determined by spectrophotometry, potassium and calcium – by flame photometry, but all 3 elements – by X-ray fluorescence spectrometry. Samples prepared in the form of tablets, by dry or wet mineralization. Spectrophotometry is not suitable for determination of iron, but the flame photometry – calcium in nettle teas. Potassium may determine precisely with both methods. X-ray fluorescence spectrometry is suitable for the determination of all mentioned elements. Content of iron is 15 – 20 mg / 100 g, potassium - 1,8 – 3,5 g / 100 g, but calcium - 1,6 – 4,7 g / 100 g.
The development of metods for determination of elemental composition of nettle teas
Keywords: Farmācija; SPEKTROFOTOMETRIJA; LIESMAS FOTOMETRIJA; RENTGENFLUORESCENSES SPEKTROMETRIJA; NĀTRE