Dinamisko paužu iekļaušana mācību procesā 2. klases skolēniem - Dzalbe, Ineta (Latvijas Universitāte, 2024)
Baklaura darba autore Ineta Dzalbe veica pētījumu “Dinamisko paužu iekļaušana mācību procesā 2. klases skolēniem”, jo 21. gadsimtā bērniem ir novērots mazkustīgums. Lielāko daļu sava brīvā laikā viņi pavada pie viedierīcēm, sarūk motivācija mācīties, līdz ar to veidojas fizioloģiska nepieciešamība izkustēties, kas rezultējas ar blakuslietu nodarbošanos mācību stundu laikā, tādējādi pilnvērtīgi neiesaistoties mācību procesā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot dinamisko paužu vadīšanas iespējas 2. klases skolēniem mācību procesa laikā, lai pētījuma beigās izstrādātu priekšlikumus efektīvākai kustību paužu ieviešanai. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās daļas, kur tika analizēta zinātniskā literatūra un pētījumi, kas liecināja, ka dinamiskās pauzes paaugstina skolēnu darbaspējas, uzmanību un koncentrēšanās spējas, samazina nogurumu un veicina jēgpilnu iesaisti mācību procesā. Arī no empīriskās daļas, kur darba autore, analizējot un apkopojot zinātnisko literatūru, atlasīja dinamiskās pauzes, kuras iekļāva pedagoģiskajā izmēģinājuma darbībā, lai secinātu, kādas atlasītās kustību pauzes sniedza vislielāko fizisko, emocionālo, kognitīvo un sociālo ieguvumu. Tika veikta intervija ar ekspertu, lai noskaidrotu 2.klases skolēnu uzmanības noturību un izmaiņas pēc dinamiskās pauzes vadīšanas. Pētījumā iegūtie rezultāti pierāda, ka, ieviešot regulāras dinamiskās pauzes, kuras tiek izvērtētas atbilstoši konkrētā brīža situācijai, rezultējas ar skolēnu produktīvu iesaisti mācību stundā, samazinot nodarbi ar lietām, kas nav saistītas ar mācību procesu. Bakalaura darbs sastāv no 59 lpp., 3 nodaļām, 12 apakšnodaļām, 7 tabulām, 5 attēliem, 43 bibliogrāfiskā saraksta vienībām un 7 pielikumiem. Atslēgas vārdi: 2. klases skolēni, dinamiskās pauzes, skolēnu uzvedība mācību procesā.

The author of the bachelor thesis Ineta Dzalbe conducted a study “An implementation of the dynamic breaks into learning process for 2nd-grade-pupils”, due to the 21st century children have been observed to become sedentary. They spend most of their free time on smart devices, the motivation to learn decreases, thus a physiological need to move is formed, which results in doing beside things during lessons and not being fully involved in the learning process. The aim of the study is to find out the possibilities of conducting dynamic pauses for 2nd-grade-pupils during the learning process to develop proposals for more effective implementation of movement pauses at the end of the lesson. The bachelor's thesis consists of two parts - the theoretical part, where scientific literature and research were analyzed. It shows that dynamic breaks increase children working capacity, attention, and concentration, reduce fatigue and promote meaningful involvement in the learning process. Also from the empirical part, where the author of the work is analyzing and summarizing the scientific literature, selects dynamic pauses, which were included in the pedagogical trial activity to conclude which selected movement pauses provided the greatest physical, emotional, cognitive, and social benefits. An interview with an expert was conducted to find out the persistence of attention of 2nd-grade-pupils and changes afterwards. The results obtained in the study prove that introducing regular dynamic breaks, which are evaluated according to the situation of the current moment, results into the productive involvement of children during the lesson, reducing the occupation with things that are not related to the learning process. The bachelor thesis consists of 59 pages, 3 chapters, 12 subsections, 7 tables, 5 figures, 43 items of the bibliographic list and 7 appendices. Key words: 2nd-grade-pupils, dynamic breaks, student behavior in the learning process.
An implementation of the dynamic breaks into learning process for 2nd-grade-kids
Keywords: Izglītības zinātnes; 2. klases skolēni; dinamiskās pauzes; skolēnu uzvedība; mācību process