SIA "Latgran" finanšu stāvokļa analīze - Andrejeva, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tika veikta uzņēmuma SIA „ Latgran ” finanšu stāvokļa analīze par laika periodu no 2007.g-2010.gadam, izmantojot horizontālo un vertikālo metodi, koeficientu metodi, faktoru analīzes metodi, naudas plūsmas analīzi. Tika veikta arī uzņēmuma bankrota prognoze, izmantojot divus bankrota prognozēšanas modeļus. SIA „ Latgran ” finanšu koeficienti tika salīdzināti ar divu konkurējošu uzņēmumu finanšu koeficientiem. Iegūtie rezultāti tika apkopoti un attēloti grafiski. Šī darba mērķis ir izanalizēt SIA „Latgran” finanšu stāvokli, salīdzināt to ar konkurentiem, un balstoties uz iegūtajiem rezultātiem izstrādāt tam priekšlikumus tā darbības efektivitātes palielināšanai. Darba izstrādāšanas noslēgumā, darba autore izdarīja secinājumus par uzņēmuma finanšu stāvokli. Galvenie secinājumi ir: laikā no 2007.g.-2010.g. SIA „Latgran” strādā, galvenokārt, ar aizņemto kapitālu, taču tam ir tendence samazināties, jo pieauga pašu kapitāla īpatsvars. Apskatāmajā periodā uzņēmuma rentabilitātes rādītāji pieauga, galvenokārt uz peļņas palielināšanās rēķina, ko ietekmēja Jēkabpils rūpnīcas darbības uzsākšana. Apskatāmajā laika periodā, uzņēmumam ir bijušas ar likviditāti saistītas problēmas. Likviditāte strauji pieauga uz krājumi rēķina, kas ir vērtējams negatīvi. Prognozējot uzņēmuma bankrota risku, izmantojot divus modeļus, tika iegūti atšķirīgi rezultāti, taču ticams ir modelis, kas nosaka, ka uzņēmumam nav riska bankrotēt. Kopumā salīdzinot SIA „Latgran” ar konkurentiem, tad var apgalvot, ka tam ir visstabilākie un pozitīvāk vērtējamie finanšu rādītāji. Darba autore ir izstrādājusi priekšlikumus, kas ir saistīti ar uzņēmuma kapitāla struktūras īpatsvara pārskatīšanu, likviditātes problēmu risināšanu, administrācijas izmaksu novērtēšanu u.c. Plašākus secinājumus un priekšlikumus var aplūkot darba nobeigumā, zem sadaļas secinājumi un priekšlikumi. Atslēgvārdi: finanšu stāvokļa analīze; horizontālā un vertikālā metode; koeficientu metode; kapitāla struktūras īpatsvars; aktīvu aprite; rentabilitātes un likviditātes rādītāji; bankrota prognoze; naudas plūsma.

In bachelor work was analyzed companies „Latgran” ltd financial situation from year 2007 until year 2010. For this analysis author of this work used horizontal, vertical, ratio, factor and cash flow analysis. Also there was done „Latgran” ltd bankruptcy prediction using two models. „Latgran” ltd financial ratios was compared with two other competitive companies financial ratios. The results was summarized and shown in graphic images. Purpose of this work is to explore „Latgran” ltd financial situation, compare with competitors and reffering to results make a proposals and conclusions to increase companies operations efficiency. In the and of this work author drew conclusions and proposals about financial situation of company. The main conclusions are: in time from year 2007. to year 2010. „Latgran” ltd mostly worked with borroved capital, however it has trend to decrease because equity proportion rose. Over the period company`s profitabilty ratios increased, mainly because it`s profit rose and it happened because Jēkabpils factory started its economic activities; Over the period company had a liquidity problem. It increased because company`s inventories rose and it is viewed as a negative. Forecasting enterprises bankruptcy risk using two models, was obtained two different results, however more probobly model is that who tells that there are very small risk for company to bankruptcy. In general it is able to say, that financial ratios of „Latgran” ltd is more positive and stable as competitors financial ratios. Author of this work developed proposals that are related with capital structure proportion, liquidity problems resolution, administration costs estimating etc. Broader conclusions and proposals can see in the end of this work under the title conclusions and proposals. Keywords: financial statement analysis; horizontal and vertical methods; ratio analysis; capital structure proportion; asset turnover ratios; profitability and liquidity ratios; bankruptcy forecasting; cash flow
"Latgran" Ltd. financial statement
Keywords: Ekonomika