Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts – tiesības uz pabalstu un tā apmērs - Ogļina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2020)
Ar valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas starpniecību būtībā personai tiek garantēts noteikts ienākumu aizvietojums gadījumā, ja iestājies kāds no likumā noteiktajiem sociālā riska gadījumiem. Vienlaicīgi valstij tiek dota pietiekami plaša rīcības brīvība jautājumā par šīs sis-tēmas veidošanu, dodot iespēju izlemt kādus pabalstus persona ir tiesīga pieprasīt un saņemt, kā arī noteikt pabalstu piešķiršanas nosacījumus un kārtību, kādā tiek aprēķināts pabalsta ap-mērs. Pamatā darbā ir pētīti un analizēti spēkā esošie normatīvie akti valsts sociālās apdroši-nāšanas jomā, atklājot to ietekmi uz tiesībām uz pabalstu un tā apmēru. Tādā veidā ir identifi-cēti gan galvenie problēmjautājumi valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā, gan esošā regulēju-ma nepilnības. Pētījumā autore veic arī salīdzinošo izpēti par regulējumiem citās Eiropas valstīs un piedāvā savus risinājumus Latvijas regulējuma uzlabošanai.

By means of the state social insurance system, a person is guaranteed a definite repla-cement of income in the event of any of the social risk cases specified by the law. At the same time, the state is given a wide margin of discretion in the design of this system, enabling it to decide what benefits a person is entitled to claim and to receive, as well as the conditions for granting benefits and the procedure for calculating the amount of benefit. Research is based on the current legislation research and analysis in the field of state social insurance, revealing it impact on the right to benefit and its amount. In this way, it has been identified the main problems of the state social insurance system. In the research, the author also conducts comparative research on regulation in other European countries and offers solutions for improving Latvian regulation.
State social insurance benefit - rights to benefit and it's amount
Keywords: Juridiskā zinātne; sociālā drošība; valsts sociālā apdrošināšana; tiesības uz pabalstu; pabalsta apmērs