Pusaudžu psihopātijas iezīmju, depresijas un vardarbības pieredzes ģimenē saistība pusaudžiem, kuri ievietoti ārpusģimenes aprūpes institūcijā - Vilcāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot kāda saistība pastāv starp vardarbības pieredzi ģimenē, psihopātijas iezīmju un depresijas izteiktības pakāpi pusaudžiem, kuri ievietoti ārpusģimenes aprūpes institūcijā? Pētījumā piedalījās 50 pusaudži vecumā no 12-16 gadiem, 33 meitenes un 17 zēni, kuri ievietoti ārpusģimenes aprūpes institūcijās. Vidējais respondentu vecums bija 14 gadi. Pusaudžu depresijas pakāpe tika mērīta ar Bērnu depresijas aptauju (Children Depression Inventory, CDI, Kovacs, 1980; Latvijā aptauju adaptēja S.Voitkāne un S.Miezīte, 1994.). Pusaudžu vardarbības pieredze ģimenē tika mērīta ar Bērnības traumas aptauju (Childhood Trauma Questionnaire, CTQ, Fink & Bernstein, 1995; Latvijā aptauju adaptēja Sebre, Ļebedeva, & Trapenciere, 2004), savukārt, pusaudžu psihopātijas iezīmju mērīšanai tika izmantota Jauniešu psihopātisko iezīmju aptauja (Youth Psychopathic Traits Inventory, YPI; Andershed et al, 2002), kuras sākotnējā adaptācija tika veikta šī darba ietvaros. Korelāciju analīze uzrāda, ka pastāv statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp fiziskās vardarbības un pamešanas novārtā pieredzi un psihopātijas iezīmēm pusaudžiem, kuri ievietoti ārpusģimenes aprūpes institūcijā. Tāpat tika konstatēta statistiski nozīmīga negatīva saistība starp depresijas izteiktības pakāpi un pozitīvām vecāku bērnu attiecībām, un statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp depresijas izteiktības pakāpi un emocionālās, seksuālās vardarbības, kā arī pamešanas novārtā pieredzi pusaudžiem, kuri ievietoti ārpusģimenes aprūpes institūcijā. Pētījumā netika konstatēta statistiski nozīmīga sakarība starp psihopātijas iezīmju un depresijas izteiktības pakāpi pusaudžiem, kuri ievietoti ārpusģimenes aprūpes institūcijā. Atslēgas vārdi: pusaudžu psihopātijas iezīmes, depresija, vardarbības pieredze ģimenē

The aim of the study was to explore relation between family violence, psychopathic traits and the extent of depression in adolescents who are placed in juvenile care institutions. The study presents 50 adolescents between the ages of 12 and 16, 33 girls and 17 boys who were placed in juvenile care institutions. The average age of respondents is 14 years. The tool that was used to measure depression was the Children's Depression Survey (Children Depression Inventory, CDI, Kovacs, 1980; Latvia survey adopted by S.Voitkane and S.Miezite, 1994.). The experience of family violence for these adolescents was measured by the childhood trauma survey (Childhood Trauma Questionnaire, CTQ, Fink & Bernstein, 1995; Latvia survey adopted by Sebre, Lebedeva, & Trapenciere, 2004). However, the survey utilized for youth psychopathic traits is (Youth Psychopathic traits Inventory YPI; Andershed et al, 2002), whose initial application was carried out in this study. Correlation analysis indicates a statistically significant positive association between physical violence and neglect, and psychopathic traits in institutionalized adolescents. There is also a statistically significant negative correlation between the extent of depression and positive parent-child relationships, and a statistically significant positive association between the extent of depression and emotional, sexual violence, as well as a history of neglect in institutionalized adolescents. The study did not show statistically significant correlation between psychopathic characteristics and the extent of depression in adolescents who are institutionalized in juvenile care institutions. Key words: adolescent psychopathic traits, depression, family violence
Relation between psychopathy traits, depression and domestic violance experience in adolescents placed in the out-of-family care institutions
Keywords: Psiholoģija