Iedzīvotāju izvietojuma un mobilitātes iezīmes Rīgas aglomerācijā - Skadiņš, Toms (Latvijas Universitāte, 2018)
Vairumā attīstīto valstu piepilsētas apdzīvojuma attīstībai un aglomerāciju veidošanās procesiem tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, savukārt iedzīvotāju mobilitātes pētījumi ir vieni no nozīmīgākajiem mūsdienu ģeogrāfijā. Rīgas aglomerācija, ar tās straujo attīstību, lielo nozīmi Latvijas apdzīvojuma sistēmā un izteiktajām migrācijas plūsmām ir svarīgs pētījumu objekts. Darba mērķis ir izvērtēt iedzīvotāju izvietojuma un mobilitātes iezīmes Rīgas aglomerācijā. Darba teorētiskajās nodaļas tiek aplūkotā aglomerāciju attīstība un urbanizācijas procesi, kā arī ģeogrāfiskās mobilitātes nozīme aglomerāciju izpētē. Daļa no nodaļām ir veltīta šo procesu raksturošanai post-sociālismā valstīs. Darba rezultāti parāda Rīgas aglomerācijas funkcionālo un morfoloģisko struktūru, raksturo Rīgas aglomerācijās iedzīvotāju izvietojumu un tā pārmaiņas, kā arī izvērtē raksturīgākās iedzīvotāju ģeogrāfiskās mobilitātes iezīmes Rīgas aglomerācijā.

In most developed countries, increased attention is being paid to the development of suburban settlements and the formation processes of agglomerations, while research of population mobility is among the most important research topics in contemporary geography. Riga agglomeration, with its rapid development, major role in the Latvian settlement system and large migration flows, is an important research object. The aim of the thesis is to characterise population change and mobility in Riga agglomeration. Theoretical sections of the thesis cover the development of agglomerations and urbanization processes, as well as the importance of geographic mobility in research of agglomerations. Part of the chapters is devoted to characterizing these processes in post-socialist countries. Thesis results show the functional and morphological structure of Riga agglomeration, characterizes its population placement and changes, as well as characteristic features of the geographical mobility of inhabitants in the Riga agglomeration.
Population change and mobility patterns in Riga agglomeration
Keywords: Ģeogrāfija; Rīgas aglomerācija; iedzīvotāju skaita un izvietojuma izmaiņas; iekšzemes migrācija; svārstmigrācija; OECD un EUROSTAT