Vizuālā naratīva loma satura veidošanā Jorgena Letsa filmās - Sēbriņa, Iveta (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs ”Vizuālā naratīva loma satura veidošanā Jorgena Letsa filmās” apskata vizuālā stāstījuma klātesamību dāņu režisora Jorgena letsa dokumentālajās filmās. Šajā darbā autore analizēs dokumentālās filmu vizuālā naratīvu un tā saturisko nozīmi, pamatojoties uz izveidoto teoriju. Jorgena Letsa filmas bieži tiek raksturotas kā eksperimentālas, pateicoties šo darbu neparastajai pieejai. Strādājot ar vizuālo naratīvu autors izmanto netradicionālu pieeju dokumentālo filmu veidošanai, izvirzot augstas attēla un skaņas kvalitātes prasības. Kādas ir dokumentālā žanra interpretācijas iespējas, kā tehnoloģiskais process nosaka filmu vizuālo estētiku? Darbā tiek analizētas divas krasi pretējas filmas, kā arī pētījuma ietvaros intervēti četri nozares profesionāļi, kas skaidro vairāk par šī autora darbu, kā arī par vārda ”dokumentāls” nozīmi un režisora dažādās izvēles, veidojot filmu. Atslēgas vārdi: vizuālais naratīvs, estētika, dokumentālais kino, attēla estētika, mizanscēna, Jorgens Lets, eksperimentālais kino, vizualitāte.

The paper ”The role of visual narrative in content creation in Jorgen Leth movies” analyzes the visual story in danish director Jorgen Leth’s documentaries, based on established theories. Jorgen Leth films are often described as experimental, wich leads to a different approach to content creation in these documentaries. Working with visual narrative the author uses unconventional approach – setting high aesthetic standarts for picture and quality requirements for sound, at the same time managing to tell the story. What are the documentary genre interpretations and how technological proces determines the visual aesthetics of the film? The paper analyzes two different films, not only by stories, but also in their styles. The author will also interview four professionals who will explain more about Lets work, as well as the notion of ”documentary”, and various choices faced by directors during the process of film-making. Key words: visual narrative, aesthetics, documentary, visual aesthetics, mise-en-scene, Jorgen Leth, experimental cinema, visuality.
The role of visual narrative in content creation in Jorgen Leth movies
Keywords: Komunikācijas zinātne