Plantārfleksoru spēka īpašību asimetrijas novērtēšana tautas sporta atlētiem - Čuhalovs, Rolands (Latvijas Universitāte, 2024)
Neskatoties uz pētījumos publicēto rezultātu pretrunīgumu, tomēr uzskata, ka ekstremitāšu asimetrija negatīvi ietekmē sportisko sniegumu un palielina traumu risku. Asimetrijas lielums un virziens ir atkarīgs no populācijas, veicamā uzdevuma un mērāmā parametra. Plantārfleksoru muskuļu spēks ir būtisks aktivitātēs, kas saistītas ar ikdienas dzīvi un sportisko sniegumu, taču ir maz pētījumu, kuros tiek vērtēta plantārfleksoru funkcija un ekstremitāšu asimetrija tautas sporta atlētiem. Šī pētījuma mērķis ir novērtēt un salīdzināt plantārfleksoru muskuļu maksimālā un reaktīvā spēka asimetrijas lielumu un asimetrijas virziena konsekvenci tautas sporta sportistiem. Pētījumā piedalījās divdesmit viens vīrietis, tautas sporta atlēts, kuriem plantārfleksoru muskuļu funkcijas tika novērtētas, izmantojot unilaterālu 10 – 5 atkārtoto lēcienu reaktīvā spēka indeksa (RSI), kā arī unilaterālus un bilaterālus m. gastrocnemius un m. soleus izometriskā spēka testus. Tika noteiks, ka nav statistiski būtiskas atšķirības starp novērtēto asimetrijas apjomu, izmantojot bilaterālus vai unilaterālus plantārfleksoru izometriskā spēka testus, kā arī nav būtisku atšķirību asimetrijas apjomā starp maksimālā spēka un reaktīvā spēka testiem. Tomēr asimetrijas virziena viennozīmīguma līmenis starp visiem testiem norāda uz sliktu līdz vāju viennozīmīguma līmeni (Kappa = -0.09 līdz 0.35). Rezultāti norāda, ka dažādi plantārfleksoru spēka īpašību testi var sniegt atšķirīgu informāciju par starp ekstremitāšu asimetriju un var norādīt dažādi, kura no ekstremitātēm ir veiktspējīgākā.

Despite conflicting study results, it is generally accepted that interlimb asymmetry negatively impacts athletic performance and increases injury risk. The magnitude and direction of asymmetry depend on the population, task, and measured parameters. Plantar flexor strength is crucial for daily activities and sports performance, but few studies have assessed plantar flexor function and interlimb asymmetry in grassroots athletes. This study aimed to evaluate and compare the plantar flexor muscle maximal and reactive strength asymmetry and the consistency of asymmetry direction in grassroots sport athletes. Twenty one male grassroots athletes were assessed using unilateral 10 – 5 repeated jump reactive strength index (RSI), and m. gastrocnemius and m. soleus bilateral and unilateral isometric strength tests. It was determined that there are no statistically significant differences in the assessed asymmetry magnitude when using bilateral or unilateral plantar flexor isometric strength tests, nor are there significant differences in asymmetry magnitude between maximal strength and reactive strength tests. However, the level of agreement for asymmetry direction among all tests indicates a poor to fair level of agreement (Kappa = -0.09 to 0.35). These findings suggest that different plantar flexor strength and physical performance tests yield varying asymmetry and can indicate different limbs as being stronger.
Assessment of plantarflexor strength asymmetry in recreational athletes
Keywords: Sporta zinātne; plantārfleksori; spēks; asimetrija; apjoms; virziens