Latvijas savienojamība, ārējās tirdzniecības partneri, virzieni un ģeogrāfiskā attāluma loma - Mickevičs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2025)
Ārējā tirdzniecība ir ietekmīga tautsaimniecības sastāvdaļa, kas spēj parādīt, ar kurām pasaules valstīm un reģioniem valsts sadarbojas, dodot skaidru un vērtīgu priekšstatu par valsts partneriem, un pievilcīgākiem faktoriem, kas nosaka valsts labprātīgo virzību vienā vai otrā reģionā. Līdzīgi kā vecajā teicienā “Parādi man savus draugus un es pateikšu, kas Tu esi” darbā tiek izpētīti Latvijas lielākie draugi jeb tirdzniecības partneri, sniedzot svarīgu ieskatu Latvijas ekonomikā, politikā, iespējās un vērtībās. Darbs praktiski un plaši pēta būtiskākos statistikas rādītājus par Latvijas ārējo tirdzniecību 2024. gadā, lielāko uzsvaru liekot uz atsevišķu tirdzniecības partneru un reģionu izpēti un tās ietekmējošo faktoru padziļināto analīzi. Lasītājs darbā atradīs visdažādākā veida interesantas analīzes par Latvijas tirdzniecības apjomiem, kvalitāti un partneriem. Pielietojot analītiskās zināšanās un skaidru vizualizāciju, tiek rūpīgi izpētīts Latvijas ģeogrāfiskais izvietojums un secinātas tā stipras un vājas puses. Darbs ļauj paaugstināt priekšstatu par Latvijas ārējās tirdzniecības partneriem un virzieniem, dodot labu pamatu turpmākiem zinātniskiem pētījumiem šī jautājuma izpētē.

Foreign trade is an influential component of the economy, capable of showing which countries and regions the state cooperates with, providing a clear and valuable understanding of the country’s partners and attractive factors that determine the country's voluntary direction in one or another region. Like the old saying goes “Show me your friends and I will tell you who you are,” this paper explores Latvia's biggest friends, i.e., trade partners, providing important insights into Latvia’s economy, politics, opportunities, and values. The paper practically and extensively examines the most significant statistical indicators for Latvia's foreign trade in 2024, with a major emphasis on exploring individual trade partners and regions and analyzing the factors influencing them in depth. The reader will find a variety of interesting analyses on Latvia’s trade volumes, quality, and partners. Using analytical knowledge and clear visualizations, Latvia’s geographical location is thoroughly examined, and its strengths and weaknesses are concluded. The paper provides an opportunity to enhance the understanding of Latvia's foreign trade partners and directions, offering a solid foundation for further scientific research in this area.
Latvia's Connectivity, Foreign Trade Partners, Directions, and the Role of Geographical Distance
Keywords: Ekonomika; ārējā tirdzniecība; pasaules reģioni; starptautiskās attiecības; ekonomiskā ģeogrāfija.