Stereotipi un aizspriedumi Zviedrijā dzīvojošo musulmaņu veidotajā raidījumā "Halal TV" Zviedrijas sabiedriskajā televīzijā - Popova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Stereotipi un aizpriedumi Zviedrijā dzīvojošo musulmaņu veidotajā raidījumā "Halal-TV" Zviedrijas sabiedriskajā televīzijā” mērķis ir identificēt, vai ar aktīvu iesaistīšanos Zviedrijas mediju telpā, musulmaņiem izdotos mazināt sabiedrības negatīvo nostāju pret viņiem. Darba pētnieciskā problēma ir noskaidrot, kādi ir stereotipi un aizspriedumi, ko musulmaņi veido par zviedru sabiedrību raidījumu sērijā „Halal-TV”, kā arī to, kā viņi reprezentē sevi zviedru auditorijai. Darba teorētiskajā daļā apskatīti stereotipu veidošanās principi, sociālās identitātes teorija, kā arī konkrēti aizspriedumi pret musulmaņiem Zviedrijas kontekstā. Par pētniecības metodi izvēlēta naratīva un rāmējuma analīze. Rezultātā tika atklāts, ka raidījumā tika apzināti veidoti tikai pozitīvi stereotipi par musulmaņu sievietēm un musulmaņu kultūru, savukārt pret zviedriem tika veidoti negatīvi aizspriedumi, taču caur raidījuma latento saturu zviedru sabiedrībā musulmaņi tiktu stereotipizēti negatīvi. Atslēgvārdi: musulmaņi, zviedri, stereotipi, aizspriedumi, „Halal-TV”, Zviedrijas sabiedriskā televīzija.

The aim of the bachelor thesis „Stereotypes and Prejudice in Muslim Made Television Programme "Halal-TV" in the Swedish National Broadcasting Channel” is to identify whether Muslims diminish the negative attitude towards them from the society with active participating in the Swedish media. The investigative problem is to ascertain what stereotypes and prejudice are produced about Swedes in the programme „Halal-TV” and how Muslims present themselves for the Swedish audience. The theoretical basis is built on the stereotype development principles, social identity theory and certain prejudice against Muslims in Sweden. As the methods of research the narrative and framing analysis are used. The results uncover that Muslims intentionally produce positive stereotypes about Muslim women and Muslim culture, though Swedes are biased as negative, however through the latent content Swedish audience would stereotype Muslims negative as well. Key words: Muslims, Swedes, stereotypes, prejudice, “Halal-TV”, Swedish National Broadcasting Channel.
Stereotypes and Prejudice in Muslim Made Television Programme "Halal-TV" in the Swedish National Broadcasting Channel
Keywords: Komunikācijas zinātne