Starptautisko investīciju aizsardzības tiesiskais regulējums un prakse - Zivtiņa, Vita (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbs sniedz ieskatu starptautisko investīciju aizsardzības tiesiskā regulējuma attīstības tendencēs un piemērošanas problēmās. Šobrīd investīciju aizsardzības jautājums ir aktualizējies valstu iekšējo ekonomikas krīžu un globālās finanšu krīzes kontekstā, kas radījis jaunu investīciju apdraudējumu vilni pasaulē. Darbā tika apskatīti valsts atbildības teorētiskie aspekti investīciju aizsardzības jomā, kā arī izvērtēts starptautisko organizāciju, starpvalstu daudzpusējo un divpusējo līgumu ieguldījums investīciju aizsardzības un valsts atbildības regulējuma attīstībā. Īpaša uzmanība darbā tika pievērsta tiešās un netiešās ekspropriācijas vai nacionalizācijas un to kompensācijas jautājumiem, un ārvalstnieka iespējām savas valsts diplomātiskās aizsardzības izmantošanā. Valstis slēdzot divpusējos, daudzpusējos un reģionālajos līgumus ir izveidojušas starptautisko investīciju aizsardzības mehānismu. Starptautisko līgumsaistību pārkāpums rada pamatu valsts atbildībai, kā rezultātā valstij par tās pārkāpumiem ir jāmaksā attiecīga kompensācija investoram.

Master paper gives an overview of the international investment protection legal aspects and practice. First chapter of the present paper is dealing with definition of state responsibility and other aspects, which are related to the state responsibility. Following chapter of the paper stresses an evolution of international and national investment protection law and its regulation issues. Final chapter of the research notes problematic issues of the international investment protection as direct and indirect expropriation or nationalization and its compensation, and some aspects of diplomatic protection as an instrument of investment protection. The states have created a net of bilateral and multilateral investment agreements, which make a legal framework for the investment protection and are important investment protection instruments at the bilateral, regional and global level. Wrongful act of a state that violates international treaties creates basis of the state responsibility for investment protection.
International Investment Protection Law and Practice
Keywords: Juridiskā zinātne