Betulīna un tā piemaisījumu noteikšana, izmantojot AEŠH-UV-MS metodes - Zariņš, Ainārs (Latvijas Universitāte, 2016)
Betulīna un tā piemaisījumu noteikšana, izmantojot AEŠH-UV-MS metodes. Autors: Zariņš Ainārs, zinātniskā vadītāja: Dr. Chem. Nakurte Ilva. Maģistra darbs, 50 lappuses, 17 attēli, 19 tabulas, 22 pielikumi, 43 literatūras avots. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par betulīnu, tā paraugos esošajiem iespējamajiem ķīmisko savienojumu piemaisījumiem un to analīzes metodēm. Darba praktiskajā daļā tika noteikts, kādus ķīmiskos savienojumus satur no bērza tāss iegūtais betulīns. To saturs noteikts, izmantojot gan šķidruma hromatogrāfiju – masspektrometriju, gan gāzu haromatogrāfiju-masspektrometriju un pēc iegūtajiem datiem izrēķināts savienojumu kvantitatīvais daudzums.

Simultaneous determination of betulin and its impurities using HPLC-UV-MS methods. Author: Zarins Ainars. Supervisor: Dr. Chem. Nakurte Ilva. Master thesis, 50 pages, 17 pictures, 19 tables, 22 annexes, 43 literature references. In Latvian. In literature review information of betulin, it’s meaning in life, possible impurities and determination methods were summarized. In the practical part of this thesis chemical composition of betulin extracted from birch bark was determined. Contents and quantitative amount was determined by using liquid chromatography- masspectrometry and gas chromatography- masspectrometry.
Simultaneous determination of betulin and its impurities using HPLC-UV-MS methods
Keywords: Ķīmija; BETULĪNS; PENTACIKLISKIE TRITERPĒNI; ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA; MASSPEKTROMETRIJA