Optiskās koherences tomogrāfijas pielietojums radzenes parametru novērtēšanā - Tolstoja, Aija (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lapaspusēm. Tas satur 20 attēlus, 4 tabulas, un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: Salīdzināt radzenes parametrus dalībniekiem dažādās vecuma grupās. Metode: Tika veikti radzenes biezuma un radzenes epitēlija biezuma mērījumi 6 mm diametrā, izmantojot optiskās koherences tomogrāfu Topcon Maestro 3D. Mērījumu preciziātes salīdzināšanai radzenes centrālais biezums tika mērīts ar bezkontakta optisko pahimetru Topcon TRK-1P. Rezultāti: Radzenes biezums ir atšķirīgs centrā un virzienā uz perifēriju. Radzene ir biezāka nazālajā pusē (N, S, IN, SN) un plānāka temporālajā pusē (T, I, IT, ST). Radzenes epitēlija biezums centrā ir būtiski atšķirīgs no epitēlija biezuma dažādos punktos perifērijā 6 mm diametrā visās vecuma grupās. Ir korelācijas starp radzenes biezumu dažādos radzenes punktos un dalībnieku vecumu. Radzenes epitēlija biezuma sadalījums ir būtiski atšķirīgs attiecībā pret dalībnieku vecumu.

The bachelor thesis is written in Latvian on 35 pages. It contains 20 figures, 4 tables, and 39 bibliographic sources. Purpose: To compare corneal parameters of participants in different age groups. Method: 6 mm diameter corneal thickness and corneal epithelium measurements were performed using Topcon Maestro 3D optical coherence tomography. To compare the accuracy of the measurements, the central corneal thickness was measured with a non-contact optical pachymetry Topcon TRK-1P. Results: Corneal thickness is different in transmission and towards the periphery. The cornea is thicker on the nasal side (N, S, IN, SN) and thinner on the temporal side (T, I, IT, ST). The thickness of the corneal epithelium in the center is significantly different from the thickness of the epithelium at various periphelar points in all age groups. There is correlation between corneal thickness at different points and the age of the participants. The thickness of the corneal epithelium is significantly different regarding to the age of participants.
Assessment of corneal parameters using optical coherence tomography
Keywords: Fizika; optiskās koherences tomogrāfija; acs priekšējais segments; radzenes biezums; radzenes epitēlijs