Tipogrāfs Gerhards Šrēders un latīņu okazionālā dzeja - Strode, Anna (Latvijas Nacionālā bibliotēka, 2019)
Rakstā atainota Rīgas pilsētas otrā tipogrāfa Gerharda Šrēdera (Gerhard Schröder, ?-1657) darbības vide un dzīvesgājums. Vispirms iezīmēti grāmatiespiešanas pirmsākumi Rīgā, tipogrāfa pienākumi, pasūtījumu klāsts, atlīdzība par darbu un iegūstamās privilēģijas. Tad aplūkoti priekšnoteikumi, kas Gerhardam Šrēderam bija jāizpilda, lai iegūtu Rātes atļauju pārņemt darbu Nikolaja Mollīna (Niclaes Mollijns, ap 1550/1555-1625) spiestuvē. Tipogrāfijas kvalitātes un iespieddarbu specifikas raksturošanai pētīti okazionālās dzejas iespieddarbi: apskatīts poligrāfiskais izpildījums (vienā iespieddarbā izmantoto dažādo izmēru un veidu burtu komplektu skaits, dekoratīvo elementu, kokgrebumu un gravīru pielietojums), norādītas drukas kļūdas un neveiksmes; skaidrota dzejoļu secība. Raksta noslēgumā pieminēti tipogrāfa centieni saglabāt monopoltiesības un no tā izrietošie konflikti ar Rīgas grāmatsējējiem; atklāti Gerharda Šrēdera dzīves apstākļi, darbība pēdējos dzīves gados, kā arī atstātais mantojums.
Typographer Gerhard Schroder and the Latin Occasional Poetry
Keywords: Gerhards Šrēders; tipogrāfija; latīņu valoda; okazionālā dzeja; 17. gadsimts; Rīga; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history